Cumartesi, Temmuz 27

Feminizm kahramanlığından istenmeyen kişiye: İspanya’nın Eşitlik Bakanı neden gözden düştü?

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Time dergisinin kapağında İspanya’da feminizmin kurtarıcısı olarak gösterilen Montero’nun siyasi geleceği belirsiz.

REKLAM

İspanya’nın eski Fırsat Eşitliği Bakanı Irene Montero geçen hafta halefine şans değil cesaret diledi.

Montero, yeni seçilen İspanya başbakanının yeni kabinesine atıfta bulunarak, “Bugün Pedro Sánchez beni bu hükümetten ihraç ediyor” dedi.

Beklenmedik kabine değişiklikleriyle tanınan Sánchez, Eşitlik Bakanlığı’na yeni bakan Ana Redondo’yu atadı.

Montero, görevini teslim etmeden dakikalar önce Redondo’ya “Umarım sizi asla yalnız bırakmazlar ve başkanın erkek arkadaşlarını rahatsız edecek cesarete sahipsinizdir” dedi.

Geçtiğimiz Şubat ayında Time dergisinin kapağında İspanya’da “feminizmin kurtarıcısı” olarak selamlanan Montero, şimdi belirsiz bir siyasi gelecekle karşı karşıya.

Dergi, “Sadece 50 yıl önce kadınların çalışmak için babalarından veya kocalarından izin almasının zorunlu olduğu bir ülke, 2020 yılında bakan olduğundan bu yana Avrupa’nın en feminist ülkeleri arasındaki yerini sağlamlaştırdı” diyor.

Neden gözden düştü?

Siyasete girmeden önce süpermarkette kasiyer olarak çalışan nakliyeci ve öğretmen bir babanın kızı olan Montero, Podemos ile İspanyol siyasetinin zirvesine yükseldi.

Sol parti 2015 yılında önemli bir atılım yaparak İspanya’da 1982’den bu yana uygulanan iki partili sisteme son verdi.

Dört yıl sonra İspanya’nın iktidardaki sosyalistleri Podemos’la bir koalisyon anlaşması imzaladı ve Montero eşitlik bakanlığını aldı.

Siyaset bilimci Lluís Orriols euronews’e şunları söyledi: “Etrafında, özellikle de partisi dışındaki insanlar arasında çok fazla kutuplaşma var. O, kızgınlık ve antipati yaratan bir bakan. Tipik bir aday değil. Ancak bu, onun olup olmayacağına karar vermek için bir kriter değil. iyi bir bakandır ya da değildir.” ” Diyor.

Orriols şöyle devam ediyor: “Bazı bakanlar uzlaşma arayışındayken, diğerleri bir ülkenin siyasi kültüründen kaynaklanan unsurlara değindiği için çok fazla muhalefet yaratacağını bildikleri bir gündemi teşvik etmek istiyorlar.”

Bakanın kendisi Time dergisine bir seçim yapması gerektiğini söyledi

“Feminist hareket ve sivil toplumdan gelen demokratikleşme çabasının bir parçası olma cesaretine sahip olacak mıyız, yoksa daha çekingen veya muhafazakar bir pozisyon mu alacağız?”

Eşitlik her zaman tartışmalı bir bakanlık olsa da Montero’nun görev süresi özellikle çalkantılı oldu.

Pek çok kişi onu “feminizmi gasp ettiği” için eleştirdi, öyle ki feminist hareket bakanlığa bağlı hale geldi.

Madrid Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü Fernando Vallespín, Euronews’e konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Aydınlanmış despotizm gibi görünen bir model izledi. Her zaman şöyle dediler: ‘Kadınları gerçekten koruyan şey bu. Trans bireyler için gerçekten yapmamız gereken şey bu. Gerçek olan bu, ilerici olan bu ve biz ilerleyeceğiz. ” bunu empoze etmek.”

“Fakat onun asıl üzerinde çalıştığı şey, feminist hakların tüm LGTBI’lılara, özellikle de trans bireylere dahil edilmesiydi. Bu, risksiz bir adım değil.”

REKLAM

Ünlü yasa “sadece evet evettir”.

Pek çok kişi Montero’nun istifasının, halk arasında “sadece evet evettir” olarak bilinen yeni yasayı destekleme pahasına gerçekleştiğine inanıyor.

Bir yıl önce yürürlüğe giren tartışmalı yasanın, önceki yasaya göre daha sert olması gerekiyordu, ancak bunun yerine, önceki yasa uyarınca hüküm giymiş 1000’den fazla cinsel suçlunun cezalarında indirim yapıldı.

Reform, 2016 yılında Pamplona’daki San Fermín kutlamaları sırasında genç bir kadının beş erkek tarafından toplu tecavüze uğradığı “La Manada” davasına doğrudan bir yanıttı.

Reform, ceza yasasını değiştirerek şiddet vakalarının belirlenmesinde cinsel rızayı temel faktör haline getirdi; böylece rıza dışı her türlü cinsel ilişki tecavüz olarak tanımlandı.

Kanun, cinsel istismar kabahat suçunu kaldırmış ve tüm suçları cinsel saldırı olarak sınıflandırmıştır. Ancak aynı zamanda asgari ve azami hapis cezalarını da düşürerek temyizde cezanın azaltılmasına yol açtı.

REKLAM

Montero, reform kabul edilmeden önce yargı kurumlarının bu sonuçlara ilişkin uyarılarını görmezden geldi ve planını uygulamaya devam etti.

Uzmanlara göre Montero’nun en büyük hatası muhtemelen yeni yasa kapsamında cinsel suçluların serbest bırakılmasını engellememesiydi.

İktidardaki Sosyalist Parti, muhafazakarların desteğiyle ve Podemos’un isteklerine aykırı olarak kabul edilen yeni değişikliği başlatmak zorunda kaldı.

O andan itibaren herkesin eleştirisinin hedefi oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking