Cuma, Eylül 20

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, uzun yıllar sonra özgürlüğüne kavuştu

Beş yılı aşkın bir süredir İngiltere’de tutuklu bulunan Assange, daha önce uzun yıllar Londra’daki Ekvador büyükelçiliğinde kalmıştı.

REKLAM

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, İngiltere’nin maksimum güvenlikli Belmarsh hapishanesinde beş yıldan fazla kaldıktan sonra Salı sabahı erken saatlerde serbest bırakıldı.

Associated Press’e (AP) göre Assange, ABD (ABD) ile varılan anlaşmanın ardından bu hafta ABD’nin Kuzey Mariana Adaları’ndaki bir federal mahkemede yargılanacak.

Assange’ın duruşması, Assange’ın Amerika Birleşik Devletleri anakarasına seyahat etmeyi reddetmesi nedeniyle coğrafi olarak memleketi Avustralya’ya yakın olan Kuzey Mariana Adaları’nda görülecek. Bu haftaki duruşmasında Assange, varılan anlaşma kapsamında Amerikan devlet sırları ve ulusal güvenliğe ilişkin dosyaları elde edip dağıtmaktan suçunu kabul edecek ve aldığı ceza, aradan geçen süre dikkate alınarak infaz edilmiş sayılacak. şu ana kadar cezaevinde.

WikiLeaks’in sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamaya göre Assange’ın dün uçağa binerek İngiltere’den ayrıldığı iddia ediliyor. WikiLeaks yaptığı açıklamada, anlaşmanın duyurulmasının “yanımızda duran, bizim için savaşan ve özgürlük mücadelemize tam olarak bağlı kalan herkese” şükranlarımızı ifade ettiğini söyledi.

“WikiLeaks, hükümetteki yolsuzluklar ve insan hakları ihlalleri hakkında çığır açan hikayeler yayınladı ve güçlü kişileri eylemlerinden sorumlu tuttu. “Genel yayın yönetmeni olarak Julian, bu ilkeler ve halkın bilme hakkı için yüksek bir bedel ödedi.”

ABD ile varılan anlaşma, Assange’ın suçunu kabul etmesine olanak tanıyor ve aynı zamanda onu daha fazla hapis cezasından da kurtarıyor. Assange, İsveç’te tecavüz suçlamasıyla yargılanmaya başladıktan sonra İngiltere’den iade edilmesi ihtimaline karşı Ekvador’un Londra büyükelçiliğinde saklanarak yıllarını harcadı.

Assange, birçok kişi tarafından ABD ordusunun Irak ve Afganistan’daki suçlarını gün ışığına çıkaran bir kahraman olarak görülüyordu.

WikiLeaks’in yayınladığı dosyalar arasında, 2007 yılında Amerikan güçlerinin Bağdat’ta gerçekleştirdiği ve 11 kişinin ölümüne yol açan Apache helikopter saldırısının videosu da vardı. Saldırıda iki Reuters muhabiri de öldürüldü.

Assange’ın itibarı tecavüz iddialarıyla zedelendi ancak kendisi suçlamayı reddetti.

Adalet Bakanlığı’nın 2019’da açıklanan iddianamesine göre Assange, ABD Ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning’in diplomatik mesajları ve askeri dosyaları çalmasını teşvik etmek ve ona yardım etmekle suçlanıyordu. Savcılar, Assange’ın ABD ve müttefiklerine zarar veren belgeleri yayınlayarak ulusal güvenliği tehlikeye attığını ileri sürmüştü.

Anlaşmaya ilişkin hazırlanan iddianamede, Assange’ın ulusal savunmayla ilgili belge, not ve diğer yazılı materyalleri elde etmek ve elde etmek için Manning’le işbirliği yaptığı ve bu belgeleri “kasıtlı olarak ilettiği” iddia ediliyor. Belgede, Assange’ın “ABD vatandaşı olmadığı, gizli ABD belgelerine erişimi olmadığı ve ABD’nin ulusal savunmasıyla ilgili gizli bilgiler de dahil olmak üzere belgelere, yazılara veya muhtıralara sahip olma, bunlara erişme veya bunları kontrol etme yetkisinin olmadığı” vurgulanıyor. Devletler.”

ABD’nin Assange’a karşı açtığı dava basın özgürlüğü açısından geniş çapta eleştirildi. Federal savcılar, Assange’ın eylemlerini basın özgürlüğü kapsamında değerlendirmedi ve bunların gizli hükümet belgelerinin keyfi olarak elde edilmesi, çalınması ve yayınlanması anlamına geldiğini savundu.

Adalet Bakanlığı eski Başkan Barack Obama döneminde Assange’ı cezalandırmama kararı almasına rağmen dava uzun yıllardır devam ediyor.

Chelsea Manning, gizli hükümet ve askeri belgeleri WikiLeaks’e sızdırdığı için 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve Obama, Manning’in yedi yıl hapis yattıktan sonra 2017’de başkanlık affıyla cezasını bozdu.

Assange, WikiLeaks’in Rus istihbarat operasyonları sırasında çalındığı iddia edilen Demokrat Parti üyelerinden gelen e-postaları yayınladığı 2016 yılında da öne çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş