
Haçlı Seferleri altındaki şehir, Fatih’in işini bitirmesini beklerken Kudüs’ü zincirlerinden kurtaracak komutanı işgal etti, 1138’de Irak Tikrit’te doğdu.
Saladin Eyyubi daha sonra ailesiyle Şam’a yerleşti ve orada yaşamaya başladı.
Genç yaşlarında, amcası Estedüddin Şicuh’un hizmetine girdi, büyük Selçuklar Halep Atabeyi Nurddin Mahmud Zengi komutanlarından biri.
Fatimi Halifeliği sona erdirdi
Nurddin Zengi komutanı Amcası Esadin Shirkuh’un komutası altında 1164 ve 1169’da Fatimid’in hakim olduğu Mısır’daki Mısır’daki sevkiyatlara katılan Salahaddin, komutan ve devlet adamı suçlamasıydı.
Mısır’daki Nurddin Mahmud Zengi Ordusu Komutanı Salahaddin, Mısır ve Mısır’daki yerleri müstakil bir egemen olarak yönetmeye başladı.
Saladin Mısır’a hakim olduğunda, ona direnen Fatimidiler ve Türkler Haçlılara ve Bizanslılara karşı savaşmaya çalıştı.
Mısır’ın tamamen egemen olduğu Selahaddin, orduyu yeniden düzenledi. Sünnite Madrese ve yeni kurumlar açıldı. Fatimid bürokrasisi kademeli olarak tasfiye edildi, 1171’de Fatimidi halifeliği sona erdi.

Halep’i ele geçirerek Kudüs’te açıldı
Selahaddin-i Eyyubi, 1170 ve 1173, Kudüs’ün Kudüs saltanatına karşı Haçlı Seferleri. Buna ek olarak, 1173’te ağabeyi Turran Shah, bu şehirlerin kırsal kesimi ile Yemen ve Hicaz eyaletine devlet devletine dönüştürüldü.
Nurddin Mahmud Zengi 1174’te öldüğünde, on bir yıl el-Malikü-Salih usmail’in oğlu geçti. Salahaddin tuza bağlıydı ve onun adına vaazlar öğretti, basıldı.
Salih’in genç yaşta ölümünden sonra, Salahaddin 1181’de Fırat’ın doğusunu geçti; Diyarbakir, Urfa, Harran, Rakka, Hbur, Re’ul’ayn, Dara, Nusaybin El-Cezire bölgesinin şehirlerini ele geçirdi, bu nedenle stratejik önemi olan Halep’i Kudüs yolunu açtı.
“Kudüs istihdam altındayken nasıl gülebilirim …”
Kudüs’ün fethinden önceki dönem için birçok Menkibe olan Selahaddin Ayyubi, bir gün her zaman Kutsal Şehri Haçlı Seferleri’nden kurtarmayı amaçladı.
Kudüs istihdam altındayken nasıl gülebileceğim kelimeleriyle hafızaya kazınmış olan Salahaddin Eyyubi … “
İlk Haçlı Seferi’ni takiben kurdu ve Kutsal Şehir, Kudüs Krallığı Ordusu ve Saladin Ayyubi komutası altında, 4 Temmuz 1187’de, bugün İsrail’in kuzeyinde, Taberiiye Gölü yakınlarındaki, işgal etti.
“Hittin Savaşı”, Saladin Eyyubi’nin askeri dehası sayesinde İslam Ordusu’nu kazanırken tarihteki savaş.
Kudüs Krallığı’nın askeri gücünün büyük ölçüde yok edildiği Hittin Savaşı, Kudüs’ü fethetmenin yolunu açtı.
Saladin Eyyubi, Hirin’in zaferinden yaklaşık 2.5 ay sonra 20 Eylül 1187’de işgal edilen bir Kudüs olan Kudüs’ü kuşattı. Diyerek şöyle devam etti: “Kudüs’ün, ünlü komutanın kuşatması sırasında kutsal şehri korumak ve kutsal şehri korumak için Allah’ın kutsal şehirlerinden birini düşündüğü şehirlerden biri olduğuna inanıyorum.” İfadeler kullandığı bilinmektedir.
Kudüs’teki 88 yıllık Haçlı Seferi’nin işgali, kuşatmayı kıramayan Kudüs’ün yolcu komutanı Balian tarafından 2 Ekim 1187’de şehrin Ayyubes’a teslimatıyla sona erdi.
Mescid el-Aksa’yı elleriyle fırçalayan ve pembe yağla yıkayan Selahaddin Eyyubi, Haçlılar tarafından yok edildi.
Kubbetü Sahara’Daki’nin fethinden sonra 88 yıl boyunca çağrıyı indirdikten sonra, dua çağrısının sesi şehrin gökyüzünde yankılanmaya başladı.
Kudüs fatihinin ölümü
Avrupa’daki İslam dünyasının gücünü Ortadoğu’daki Haçlı’nın varlığının hayatını kıran Saladin Ayyubi, 4 Mart 1193’te Şam’da öldü. Saladin Eyyubi’nin mezarı Şam Omayyad Camii’nin yakınında bulunuyor.

Kudüs’te ve tüm İslam dünyasında olduğu gibi, Irak’taki Saladin Eyyubi’ye büyük sevgi. Saladin Eyyubi’nin doğduğu yer olan Salahaddin, adını Tikrit’in merkezinden alıyor.
TRT, Kudüs fatihinin tarihini halka bir araya getiriyor
Kudüs’ün fethi ve İslam dünyasının yükselişi TRT 1 serisi “Kudüs Fatih Saladin Eyyubi” nin izleyicisini karşılamaya devam ediyor.
Sedat Okci, Akli Film ve Project Design tarafından üretilen serinin yönetmeniydi ve Serdar Özezanlan senaryoyu yazdı.
Grafik: Hafize ataş