Perşembe, Eylül 12

Borderline kişilik bozukluğu olanlar, sık sık boşluk hissi yaşayabilir

genişletmek

KAYNAKİHA

Psikiyatrist Dr., borderline kişilik bozukluğu olan bireylerde görülen belirtilerden bahsetti. Zekeriya Bahçe: “Dengesizlik, istikrarsızlık, değişkenlik, dürtü ve duyguları kontrol etmede zorluk belirgindir. Bu durum mantıksız bir can sıkıntısına ve boşluk hissine neden olabilir; “Bu genellikle kendilerini önemsiz ve işe yaramaz hissettiren küçük olaylar nedeniyle ortaya çıkma eğilimindedir” dedi.

“Terk edilmekten çok korkuyorlar”

Uzman, borderline kişilik bozukluğuna sahip bireylerin bütünlükten yoksun olma, kendilerini ve dış dünyaya karşı durumları, nesneleri ve insanları anlamlandırmada kararsız ve tutarsız olma eğiliminde olduklarına dikkat çekiyor. Dr. Bahçe şunları söyledi: “Kendilerini, başkalarını ve dünyayı bazen çok iyi, bazen de çok kötü algılama eğiliminde oluyorlar. Benlik saygısının size nasıl davranıldığıyla çok ilgisi vardır. Bu nedenle istenmemekten, reddedilmekten veya terk edilmekten çok korkabilirler ve bu senaryodan kaçınmak için sürekli çaba gösterme eğiliminde olabilirler. Dengesizlik, istikrarsızlık, değişkenlik ve dürtüleri ve duyguları kontrol etmede zorluk belirgindir. Bu durum, mantıksız sıkılmaya ve boşluk hissine neden olabileceği gibi, çoğu zaman kendilerini önemsiz ve işe yaramaz hissettiren küçük olaylar nedeniyle ortaya çıkma eğilimindedir. “Ayrıca kendileri için olumlu olan herhangi bir durum karşısında kendilerini çok çabuk iyi hissetmeye başlayabilirler” dedi.

“İstikrarsız ilişkiler görüyoruz”

Uzman Dr. Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerde görülen belirtilere ilişkin ise Bahçe, şunları söyledi: “İlişkilere balıklama dalmak ya da onları bir o kadar çabuk sonlandırmak gibi gerçek ya da algılanan terk edilmeyi engelleme çabaları, ilgi ve değerlerin pervasızca hareket ederek hızla değişebilmesine neden olabilir. ya da tedbirsizce, aile, arkadaşlar ve sevdiklerinizle yoğun ve istikrarsız ilişkiler örüntüsü, çarpık ve istikrarsız bir benlik imajı ya da benlik duygusu, para harcamak gibi dürtüsel ve çoğu zaman tehlikeli davranışlar, yaşamı güvensiz cinsel aktivite, madde bağımlılığı olarak sıralanabilir. Dikkatsiz araç kullanma ve aşırı yeme Ancak bu davranışlar öncelikle yüksek ruh hali veya yüksek enerji dönemlerinde ortaya çıkıyorsa, aynı zamanda borderline kişilik bozukluğunun değil, bir duygudurum bozukluğunun belirtileri olabilir. Kendini kesmek gibi kendine zarar verici davranışlar Tekrarlayan intihar davranışları veya tehditler düşünceler Birkaç saatten birkaç güne kadar süren, duygusal iniş ve çıkışların (bölümler) olduğu yoğun ve oldukça değişken ruh halleri. Kronik boşluk hissi. Uygunsuz, yoğun öfke veya öfkeyi kontrol etmede sorunlar. “Kendinden kopmuş hissetme, kendini dışarıdan gözlemleme veya gerçekdışılık hissi gibi ayrışma ve yabancılaşma duyguları da belirtiler arasında yer alıyor” dedi.

Genetik, çevresel ve sosyal faktörlerin etkisi

Uzmanlar, araştırmaların genetik, çevresel ve sosyal faktörlerin borderline kişilik bozukluğu geliştirme olasılığını artırabileceğini gösterdiğini söyledi. Bahçe, bu faktörleri şu şekilde sıraladı: “Aile öyküsü: Yakın bir aile üyesinde (ebeveyn veya kardeş gibi) hastalıktan etkilenen kişilerin, ortak genetik faktörlerden dolayı borderline kişilik bozukluğu geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir. Beyin yapısı ve işlevi: Araştırmalar borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin beyinlerinde, özellikle dürtüleri ve duygusal düzenlemeyi kontrol eden alanlarda yapısal ve işlevsel değişiklikler olabileceğini göstermektedir. Ancak bu değişikliklerin bozukluğa mı yol açtığı yoksa bozukluğa mı yol açtığı açık değildir. Çevresel, kültürel ve sosyal faktörler: Sınırda kişilik bozukluğu olan birçok kişi, çocukluk döneminde istismar, terk edilme veya zorluklar gibi travmatik yaşam olayları yaşadığını bildirmektedir. “Diğerleri istikrarsız ve engelleyici ilişkiler veya çatışmalar yaşamış olabilir.”

“Sorun sadece psikolojik testlerle anlaşılamaz”

Uzman, borderline kişilik bozukluğunun genellikle geç ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde teşhis edildiğini belirtti. Dr. Bahçe şunları söyledi: “Psikiyatrist, kişinin belirtilerini, yaşam deneyimlerini ve aile hekimlik öyküsünü kapsamlı bir şekilde değerlendirerek klinik tanıyı koyar. Gerekli görülmesi halinde çeşitli psikolojik testler istenebilir. Ancak sadece psikolojik testlerle tanı koymak doğru bir yaklaşım olarak görülmemektedir” diyen uzman, borderline kişilik bozukluğunun bireyin yaşamına birçok açıdan zarar verebileceğinin altını çizdi. Dr. Bahçe, şu bilgileri paylaştı:

“Yakın ilişkileri, işi, okulu, sosyal aktiviteleri veya kişisel imajı olumsuz etkileyebilir. Borderline kişilik bozukluğu, eğitimin kesintiye uğramasına, dürtüsel ve riskli davranışlar nedeniyle planlanmamış gebeliklere, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara, araba kazalarına, fiziksel kavgalara, evlilikte stres veya boşanma gibi çatışma dolu ilişkilere, hapis cezası, intihara teşebbüs gibi çoklu hukuki sorunlara yol açabilir. keserek veya yakarak kendine zarar verme ve dolayısıyla sık sık hastaneye yatma, tekrarlanan iş değiştirme veya iş kaybı, istismarcı ilişkilere dahil olma ve bu ilişkilerde zarar görmesine rağmen ilişkileri sürdürme gibi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Uzman Dr. Bahçe, şunları söyledi: “Bunlara ek olarak bireyde alkol veya madde kullanımı, anksiyete bozuklukları, bipolar bozukluk, depresyon, dikkat eksikliği bozukluğu, dikkat/hiperaktivite bozukluğu, post-psikiyatrik bozukluk gibi başka ruh sağlığı bozukluklarının da görülme ihtimali yüksektir. travmatik stres bozukluğu”. , yeme bozuklukları ve diğer kişilik bozuklukları.”

Tedavi yolları

Uzmanlar kişilik bozukluklarının tedavisinde şu anda üç ana psikoterapötik yaklaşımın bulunduğunu belirtmişlerdir. Dr. Bahçe: “Psikodinamik, bilişsel-davranışsal ve destekleyici. Her birinin kendine özgü çeşitleri vardır: örneğin aktarım odaklı psikoterapi (psikodinamik) veya diyalektik davranış terapisi (bilişsel-davranışsal). Temel anlayış ve metodoloji açısından farklılık gösterseler de, tüm yaklaşımlar hem başlangıçta klinik tabloya hakim olan semptomların yönetimini, hem de semptomlar giderildikten sonra belirgin kalan kişilik zorluklarını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Psikoterapilerin genellikle uzun vadeli olması beklenir. “Terapistlerin sık sık değiştirilmemesi tavsiye edilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking casibom