Cumartesi, Temmuz 27

BM: Doğal kaynakların tüketimindeki artış hızı iklim hedefleri ve ekonomik refahı tehdit ediyor

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Küresel Kaynak Görünümü Raporu 2024, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda acil eylem çağrısında bulunuyor. Raporda, doğal kaynak çıkarımının 2060 yılına kadar %60 oranında artabileceği, bunun da iklim hedeflerini ve ekonomik refahı riske atabileceği belirtiliyor.

REKLAM

Birleşmiş Milletler enerji, gıda, ulaşım ve barınma alanlarında radikal değişiklikler yapılması çağrısında bulunarak, dünyanın doğal kaynaklarının çıkarılmasının 2060 yılına kadar %60 oranında artabileceğini, iklim hedeflerini ve ekonomik refahı tehlikeye atabileceğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan 2024 Küresel Kaynak Görünümü raporuna göre, özellikle zengin ülkelerde son 50 yılda altyapı, enerji talebinde ve bireysel tüketimde yaşanan muazzam artış, ‘ Dünyanın her yerinde malzeme kullanımı.

Ayrıca rapor, gıdadan fosil yakıtlara kadar doğal kaynaklara olan talebin yılda ortalama %2,3’ten fazla artmaya devam ettiğini ortaya koydu.

Analize göre zengin ülkelerdeki bireyler, düşük gelirli ülkelerdeki bireylere göre altı kat daha fazla malzeme kullanıyor. Bu nedenle iklim değişikliğinin etkisinde 10 kat daha fazla dolaylı sorumluluk taşıyorlar.

Raporda, devasa miktarlardaki kaynakların çıkarılması ve işlenmesinin, gezegeni ısıtan emisyonların %60’ından fazlasının oluşmasına neden olduğu, ayrıca ekosistemleri yok ettiği ve insan sağlığına zarar verdiği bilgisi paylaşılıyor.

Araştırmanın başyazarı Hans Bruyninckx, mevcut eğilimin dünyanın, ülkelerin küresel ısınmayı 2015 Paris Anlaşması’nda belirlenen iki santigrat derecenin “çok altında” ve tercihen de “çok altında” sınırlamayı kabul ettiği sıcaklık sınırlarını önemli ölçüde aşmasına yol açacağını söyledi. 1,5°C’de. .

Bruyninckx, “Kaynak kullanımınız artıyor ve Dünya sistemleri üzerinde sürdürülemez bir etkiniz var” dedi. Dedi.

Belçikalı çevre uzmanı ayrıca dünyadaki kaynaklara eşit olmayan erişimin “sürdürülemez” olduğunu vurguladı.

Ancak hem yoksul ülkelerdeki kalkınmayı hızlandırmak hem de enerji dönüşümü için gerekli olan mineralleri ve metalleri sağlamak için “durumu değiştirmek” amacıyla doğal kaynaklara ihtiyaç duyulacağının farkındaydı.

Rapor, geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Birleşmiş Milletler iklim zirvesinde ülkelerin küresel yenilenebilir enerji kapasitesini 10 yıl içinde üç katına çıkarmak ve kirletici fosil yakıtlardan “uzaklaşmak” yönünde vardığı anlaşmanın ardından geliyor.

Olağanüstü boyut ve hız

Rapor, temel değişiklikler yapılmadığı sürece Dünya’nın kaynaklarının sömürülmeye devam edeceği uyarısında bulunarak, bilgisayar modellerinin üretimin 2060 yılına kadar 100 ila 160 milyar ton artacağını, yani 2020 seviyelerine kıyasla neredeyse %60’lık bir artış göstereceğini ortaya koyuyor.

BM Raporu şunu belirtiyor: “Tek seçenek, insanın doğanın geri kalanıyla ilişkisini dengelemek ve istikrara kavuşturmaktır.”

Raporda, mevcut küresel politikaların yetersiz olduğu ve başarılı olmak için daha küresel, bütünsel ve hızlı değişimlere ihtiyaç duyulduğu vurgulanırken, enerji, gıda, ulaşım ve yapılı çevre gibi sektörlerde radikal, sistemik değişikliklerin benzeri görülmemiş bir hızla hayata geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor. . ölçek ve hız.

Ayrıca, yüksek tüketime sahip ülkelere odaklanan politika değişikliklerinin, kaynak kullanımında öngörülen büyümeyi üçte bir oranında azaltabileceği, sera gazı emisyonlarını %80 oranında azaltabileceği ve sağlık üzerinde olumlu etkileri olabileceği iddia ediliyor.

Raporda önerilen önlemler arasında, özellikle zengin ülkelerde gıda israfını azaltacak ve hayvansal protein tüketimini sınırlayacak beslenme değişiklikleri yer alıyor.

Aynı şekilde, daha verimli ulaşım sistemleri ve geri dönüştürülmüş yapı malzemelerinin kullanıldığı yoğun yerleşim alanları gibi çeşitli önlemler de yer alıyor.

Rapor, yaşam koşullarını iyileştirmek için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulan gelişmekte olan ülkelerde, odak noktasının faydaları en üst düzeye çıkarmak ve çevre ve sağlık üzerindeki etkileri en aza indirmek olması gerektiğini söylüyor.

Ayrıca rapor, kaynak çıkarmanın çevresel maliyetlerinin emtia olarak değerlendirilmesi ve ticaret anlaşmalarına dahil edilmesi çağrısında bulunuyor.

REKLAM

“Ekonomi insan yapımıdır, fizik kanunlarına uymaz.” Bruyninckx, ekonominin belli bir yönde yaratıldığını ve bu sefer devletin aynı yetenekleri kullanılarak farklı bir yöne yönlendirilebileceğini belirtiyor.

Başka bir deyişle Bruyninckx, ekonominin yönetilebilir ve değişken olduğunu ve bu değişimlerin devlet müdahalesiyle sağlanabileceğini vurguluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking