Çarşamba, Ekim 30

Avrupa Parlamentosu’nun az farkla onayladığı Yeni Göç ve İltica Paktı ne öngörüyor?

Avrupa Parlamentosu, göç ve iltica konusunda önemli bir belge olan Yeni Göç ve İltica Paktı’nı kabul etti.

REKLAM

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’nin sığınma ve göç politikalarına ilişkin kapsamlı reform tasarısını onayladı.

Sağdan ve soldan gelen karşıt seslerden dolayı oylama öncesi belirsizliğe rağmen tasarı Çarşamba günü öğleden sonra dar bir oy farkıyla kabul edildi.

“Bugün tarihi bir gün.” Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola şunları söyledi: “Dinledik, harekete geçtik ve Avrupa vatandaşlarının temel endişelerinden birini ele aldık.” dedi.

Parlamento tarafından onaylanan ve Yeni Göç ve İltica Paktı olarak adlandırılan anlaşmaya yönelik son adım, ay sonunda üye devletlerin yakacağı yeşil ışık olacak.

Anlaşma, mültecilerin kabulü ve yeniden yerleştirilmesinin yönetilmesine ilişkin ortak ve öngörülebilir kurallar getiriyor.

Avrupa Birliği, 2015-2016 göç krizinden bu yana birlik düzeyinde ortak bir mülteci politikası oluşturamamış ve bu konu siyasi gerilim kaynağı olmaya devam etmiştir.

İlk olarak Eylül 2020’de duyurulan reform, sığınmacıların tespiti, yer değiştirmeleri ve sınır prosedürlerinin hızlandırılması gibi göç yönetiminin tüm unsurlarını bir araya getiriyor.

300 lehte, 270 aleyhte oyla onaylandı

Reformun getirdiği temel yenilik, büyüklükleri ve konumları ne olursa olsun tüm Avrupa Birliği ülkelerinin güney Avrupa ülkeleri üzerindeki baskının hafifletilmesine katkıda bulunmasını sağlayacak “zorunlu dayanışma” sistemidir.

Avrupa Komisyonu’nun temel haklar, refakatsiz çocuklar, veri gizliliği, mali katkılar, gözaltı süreleri ve ulusal güvenlik gibi pek çok konuyu kapsayan yüzlerce sayfalık iddialı teklifi yasama sürecini yavaşlatmıştı.

Üye Devletler Yeni Sözleşme’yi tartışmak ve değiştirmek için yıllarını harcadılar ve zaten karmaşık olan mevzuat giderek daha karmaşık hale gelmişti.

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, üç yıl süren uzun görüşmelerin ardından 20 Aralık’ta göç politikasında reform yapılmasına yönelik beş konu üzerinde anlaşmaya vardı.

Avrupa Parlamentosu, muhalefet nedeniyle başlangıçta beklenenden daha küçük bir farkla da olsa bu uzlaşmayı Çarşamba günü onayladı. Beş madde ortalama 300 lehte, 270 aleyhte oy aldı.

Protestocular, milletvekillerine kağıttan uçaklar fırlatarak “Bu anlaşma öldürür, hayır oyu verin!” diye bağırdılar. Atılan sloganlar nedeniyle oylama birkaç dakika ertelendi.

Anlaşmanın onaylanmasıyla rahat bir nefes alan geleneksel partiler, Haziran ayında yapılacak parlamento seçimleri kampanyalarında bu reformla övünmek istiyor ve bunun Avrupalılara “AB’ye ihtiyaç duyulduğunu” göstereceğine inanıyor.

Ancak yasaların tam olarak yürürlüğe girmesi yaklaşık iki yıl alacağından reformun beklentileri karşılayıp karşılamadığı sorusunun yanıtlanması zaman alacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, reformun sınır güvenliğini artırarak, iltica prosedürlerini hızlandırarak ve kötü niyetli uygulamaları durdurarak “tüm Avrupalılar için gerçek bir fark” yaratacağını söyledi.

Kabul edilen beş makalenin içeriği nelerdir?

  • Tarama Yönetmeliği, sığınmacının profilini hızlı bir şekilde incelemek ve uyruk, yaş, parmak izleri ve yüz görüntüsü gibi temel bilgileri toplamak için bir giriş öncesi prosedür sağlar.
  • Değiştirilen Eurodac Yönetmeliği, tarama süreci sırasında toplanan biyometrik kanıtları saklayacak büyük ölçekli bir veri tabanı olan Eurodac’ı güncelliyor. Veritabanı, başvuruları saymak yerine başvuru sahiplerini sayarak aynı kişinin birden fazla başvuru göndermesini engelleyecektir. Parmak izi alma yaşı 14’ten 6’ya indirilecek.
  • Değiştirilen İltica Prosedürleri Yönetmeliği (APR), başvuru sahipleri için iki olası aşamayı tanımlamaktadır: uzun süren geleneksel iltica prosedürü ve en fazla 12 hafta sürmesi gereken hızlı sınır prosedürü. Hızlandırılmış sınır prosedürü, ulusal güvenlik riski oluşturan, yanıltıcı bilgi veren veya Fas, Pakistan ve Hindistan gibi tanınma oranının düşük olduğu ülkelerden gelen göçmenlere uygulanacak. Bu göçmenlerin ülke topraklarına girmelerine izin verilmeyecek ve bunun yerine sınır tesislerinde alıkonulacak, bu da “yasal olarak giriş yapmama kurgusu” yaratacak.
  • İltica ve Göç Yönetimi Yönetmeliği (AMMR), üye devletlere göç akışlarını yönetmek için üç seçenek sunan bir “zorunlu dayanışma” sistemi kuracak: belirli sayıda sığınmacının yerini değiştirmek, yerini değiştirmeyi reddettikleri her başvuru sahibi için 20.000 avro ödemek veya operasyonel finansman sağlamak operasyonlar. Destek.
  • Krizle Mücadele Yönetmeliği, 2015-2016 krizinde olduğu gibi mültecilerin ani ve kitlesel gelişi veya Kovid-19 gibi mücbir sebepler nedeniyle bloğun sığınma sisteminin tehdit altında olması durumunda yürürlüğe girecek istisnai kurallar öngörüyor. 19 salgın. Bu durumlarda, ulusal makamlar daha uzun kayıt ve gözaltı süreleri de dahil olmak üzere daha sert önlemler uygulayabilir ve Komisyona daha fazla “dayanışma” önlemi talep etme yetkisi verilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber