Ekonomik krizin pençesindeki Arjantin’de binlerce insan, kemer sıkma politikalarını ve Javier Milei’nin yeni popülist hükümetinin yeni ekonomi politikalarını protesto etmek için sokaklara döküldü. Bu, Milei karşıtı ilk eylemdi.
Ekonomik krizin pençesindeki Güney Amerika ülkesi Arjantin’de, yakın zamanda iktidara gelen Javier Milei hükümetine karşı ilk kez binlerce kişinin katılımıyla protesto eylemi gerçekleşti.
Başkent Buenos Aires’te sokaklara çıkan kalabalıklar, aşırı sağcı ve popülist söylemleriyle öne çıkan Milei’nin uygulamaya çalıştığı kemer sıkma planlarına ve yeni ekonomi politikalarına tepkilerini dile getirdi.
Buenos Aires’in sembol bölgelerinden Piazza Maggio’ya (Plaza de Mayo) yürüyen aktivistler, ülkede faaliyet gösteren sendikalara “genel greve gitme” çağrısında bulundu.
Başkan Javier Milei, seçilmesinin hemen ardından harcama kesintilerini ve para biriminde keskin bir devalüasyon yapılmasını içeren önlemleri duyurdu.
İhracat kısıtlamalarını ortadan kaldıracak bir ekonomik reform kararnamesini de imzaladı.
Protestoculara nasıl tepki vereceği ise merak konusu.
Bu arada Milei, yönetiminin gösterilere ve aktivistlere nasıl tepki vereceğine dair ilk sınavla da karşı karşıya.
Protestocuların başkent Buenos Aires sokaklarını kapatmasını önlemek için çok sayıda polis memuru görevlendirildi.
10 Aralık’ta göreve gelen Milei, kemer sıkma politikalarını protestolarla engellemeye çalışan kişi ve gruplara karşı sert tedbirlerin alınacağı uyarısında bulundu.
Yeni hükümete karşı düzenlenen ilk protestoda polis 2 kişiyi gözaltına aldı.
Arjantin Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich basın açıklamasında, “kamu düzenini korumak” amacıyla yolları kapatan protestocuları “cezalandıracak bir protokol” duyurdu.
Yeni hükümetin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yolları kapatan kişilerin devlet yardımından yararlanma haklarını kaybedebilecekleri tehdidinde bulunuldu.
Vatandaşları protesto için sokaklara çıkmaya çağıran sol görüşlü protesto grubu Polo Obrero’nun lideri Eduardo Bellibini, yerel bir radyo istasyonuna verdiği röportajda şunları söyledi: “Burada yaptığımız barışçıl bir eylemdir.” dedi.
Arjantin güvenlik güçleriyle çatışmak istemediklerini belirten Bellibini, Javier Milei’ye atıfta bulunarak, şunları söyledi: “Onlara burada diktatörlüğün olmadığını, özgürlüklerin olduğunu göstereceğiz. Acımasız düzenlemelere karşı protesto hakkını savunuyor ve hak talep ediyoruz. işçilere, emeklilere ve sosyal zayıflıkları olan işsizlere karşı.” Javier Milei, Arjantin’deki siyasi rejimin değiştiğine, bunun bir diktatörlük olduğuna inanıyor. Ona burada diktatörlüğün olmadığını, demokratik özgürlüklerin olduğunu göstereceğiz.” dedi.
Öte yandan sosyal kuruluşlar, hükümetin yeni eylem dalgalarıyla uygulamaya çalıştığı yeni ekonomik önlemleri protesto etmeye vatandaşlara çağrıda bulundu.
Bu önlemler arasında Arjantin pesosunun yüzde 54 oranında devalüe edilmesi, enerji ve ulaştırma sübvansiyonlarının kesilmesi ve bazı bakanlıkların kapatılması yer alıyor.
Latin Amerika’nın Brezilya ve Meksika’dan sonra üçüncü büyük ekonomisi olan Arjantin, kronik enflasyon, yapısal borç ve artan yoksullukla boğuşuyor.