Cumartesi, Eylül 21

Karayipler’deki Rus nükleer denizaltıları NATO için doğrudan bir tehdit mi?

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

ABD Donanması, Küba’dan yeni ayrılan Rus Yasen-M sınıfı nükleer denizaltısını yakından izlemeye devam ediyor. Nükleer denizaltının Amerika kıtasındaki varlığı, Rus Donanması’nın operasyonlarında ve stratejisinde yeni bir adımı temsil edebilir.

REKLAM

Rusya’nın ana nükleer denizaltısı K-561 Kazan, Küba’nın Havana limanından ayrıldıktan sonra şu anda Karayip Denizi’nde seyrediyor.

Yasen-M sınıfı seyir füzesi denizaltısı; Tsirkon hipersonik gemisavar füzesini taşıyan Amiral Gorshkov sınıfı firkateyni, bir römorkör ve bir yardımcı tankerden oluşan bir deniz grubunun parçası.

Batılı askeri kaynaklara göre, St. Andrew bayrağını taşıyan Rus Donanması gemileri, Amerika’nın Moskova’ya yönelen bir diğer ülkesi olan Venezuela’ya doğru yönelebilir.

Batı donanmaları, Rus donanma grubunu Atlantik Okyanusu’ndaki seferlerine başladığından beri yakından izliyor.

Florida kıyısı açıklarındaki uluslararası sularda Rus birliklerinin varlığı, ABD ve Kanada gibi müttefikleri alarma geçirdi.

Donanma grubu, Rus donanmasının projeksiyonu ve kapasitesi konusunda ABD ve Kanada ordularının stratejik endişelerini dile getiriyor.

Her iki taraftaki yetkililere ve gemilere ev sahipliği yapan Küba’ya göre yolculuk acil bir tehdit oluşturmuyor. Havana’nın geçen hafta kamuoyuna açıkladığı gibi, hem Kazan denizaltısı hem de Gorşkov firkateyni “nükleer savaş başlığı olmayan” füzeler taşıyor.

Farklı unsurlar, birçok bilinmeyen

Havana’nın komünist Sovyetler Birliği günlerinden bu yana Moskova ile dostane ilişkileri var ve bu ziyaret, Rus savaş gemilerinin Küba’ya yanaştığı ilk sefer değil.

Ancak Pentagon, 1962 Küba Füze Krizi ile ilgili uyarıları ve karşılaştırmaları görmezden geldi.

Bir Pentagon sözcüsü, “Bunlar, birden fazla yönetim altında gördüğümüz rutin Donanma ziyaretleri” dedi.

Ancak ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, Savunma Bakanlığı’nın bakış açısından biraz farklı düşünüyor gibi görünüyor. Ulusal Güvenlik Konseyi’ne göre, ABD suları yakınında nükleer enerjiye sahip denizaltıların varlığı, Rus deniz stratejisinin daha geniş bir bağlamında değerlendirilmelidir.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan şunları söyledi: “Rus savaş gemilerinin Küba’ya konuşlandırılmasında farklı bir unsur var. Bu, ilk kez Kazan sınıfı Yasen nükleer denizaltısını dahil ediyor.”

Batı açısından, filonun güneye yolculuğu hakkında hala pek çok bilinmeyen var ve Amerikan güvenlik teşkilatlarının, savaş gemisinin ağır silahlarına rağmen, fırkateyn yerine denizaltı hakkında daha fazla endişe duyması gerçeğiyle birlikte daha fazla soru ortaya çıkıyor.

Bir de Moskova’nın Ukrayna’da devam eden savaşı var. Askeri analistler, Rus Donanması’nın Karadeniz’deki performansının büyük deniz kayıplarından sonra yetersiz olduğunu ve bu yolculuğun Kremlin’in askeri gücünü göstermenin bir yolu olabileceğini söylüyor.

Dahası, Rusya’nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltıları – özellikle de Kazan gibi son nesil olanlar – Batılı analistlerin çoğu için hala bir muammadır ve bazıları Rus denizaltı savaşının görünüşte tükenmiş bir donanmanın kozu olabileceğini düşünmektedir.

Yasen-M sınıfı denizaltı hakkında ne biliyoruz?

ABD yayını National Interest’e göre Yasen sınıfı gemiler, Rusya’nın Sierra II sınıfı (Kondor olarak da bilinir), Birleşik Krallık’ın Astute sınıfı ve Birleşik Krallık’ın Virginia ve Seawolf’uyla birlikte dünyanın en önemli beş saldırı denizaltısı arasında yer alıyor. arasındaki devletler.

Kazan gibi Yasen-M denizaltıları da ilk kez 2009’da tanıtılan orijinal Yasen’in en son versiyonudur.

Sovyetler Birliği’nin son günlerine dayanan bir tasarımla geliştirilen Yasen sınıfı, NATO analistleri tarafından caydırıcılık ve savunma amacıyla kullanılan zorlu bir denizaltı gemisi olarak değerlendiriliyor.

REKLAM

Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nün (RUSI) 2021 tarihli bir raporu, Kazan benzeri denizaltıların özelliklerinin “nükleer silahlı güdümlü füze denizaltılarına (SSGN) doğru bir evrimi temsil ettiğini” vurguluyor; bu, Rus denizaltılarının gelecekteki operasyonlara katkıda bulunma biçiminde bir değişikliğe işaret edebilir. “.

RUSI o dönemde “Uzun menzilli saldırı misyonları, birincil görev olarak deniz iletişim hatlarının (SLOC) yasaklanmasının yerini alacak gibi görünüyor” dedi.

Bu, yenilenen Kazan-M denizaltılarının asıl amacı olan gemilere ve konvoylara karşı avcı-öldürücü görevlerden, okyanustaki iç hedefleri hipersonik seyir füzeleriyle vurmaya geçiş yaptığı anlamına geliyor.

Dr. Sidharth Kaushal, Kazan’ın herhangi bir potansiyel avcı-katil muadili için yakalanması oldukça zor bir av olduğunu ve çatışma durumunda gerçek bir tehdit olduğunu söyledi.

Yasen’in iki nedenden dolayı endişe duyduğunu belirten Kaushal, şunları söyledi: “Birincisi, pasif tespite karşı hassasiyeti eski Rus gemilerine göre önemli ölçüde daha düşük, bu da onu daha önceki yıllarda Batı denizaltılarıyla karşılaştırılabilir kılıyor. “

REKLAM

“Ayrıca seyir füzeleri için dikey fırlatma hücreleriyle donatılmış, yani takipten kaçması halinde 3M-14 Kalibr ve 3M22 Tsirkon gibi füzelerle kritik askeri altyapıya karşı uzun menzilli saldırı tehdidi oluşturabilir. onları takip etmekle görevlendirilebilecek bazı yüzey gemilerini geçmelerine izin verin.” ” ekledi.

NATO’nun denizaltı karşıtı savaş yetenekleri var mı?

Kuzey Filosunun Karayipler’in sıcak sularına yaptığı yolculukla Rus donanmasının mücevheri, Moskova’ya sözde Küresel Güney için diplomatik bir vitrin ve ABD’ye Yasen-M sınıfını gözlemleme ve inceleme fırsatı sundu.

NATO’nun güvenilir bir denizaltı karşıtı savaş sistemi olduğunu vurgulayan Kaushal, şöyle konuştu: “Rusya, Soğuk Savaş’takine göre daha sınırlı bir güce sahip. Rus denizaltı füze filosunun balistiğini savunmak gibi görevler için de Rus saldırı denizaltılarına ihtiyaç var. “Saldırı amaçlı kullanılabilecek denizaltıların sayısını sınırlıyor” dedi.

Bununla birlikte, denizaltı karşıtı savaş, askeri gerilimin tırmanması durumunda çok büyük kaynak maliyetlerini de beraberinde getirir.

“Grönland-İzlanda-İngiltere Uçurumunda (GIUP) bir bariyer savunma stratejisinin, operasyonel hedeflerine ulaşmak için bu bariyeri aşması gerekmeyebilecek Rus denizaltıları üzerinde minimum etkiye sahip olabileceği göz önüne alındığında, bu, denizaltı karşıtı stratejiye yol açacaktır. RUSI 2021 raporunda “Uzak Kuzey’de NATO savunması” diyor ve “Muhtemelen savaş sorununu ele alma şeklimizde bir değişiklik gerektirecek” diyor.

REKLAM

Ukrayna savaşının son iki yılında Rus filosu Karadeniz’de ağır yenilgiler yaşadı. Özellikle geçtiğimiz Eylül ayında Ukrayna, Sevastopol Körfezi’nde iki Rus dizel denizaltısını vurarak batırdı.

Pek çok savaş analisti bunun Rusya’nın deniz gücünün abartıldığının kanıtı olduğuna inanıyor. Ancak Dr. “Sevastopol’a yapılan Storm Shadow (gemisavar füzesi) saldırısı, Rus Donanması için bir utanç kaynağıydı, ancak bunun limanda gerçekleşmiş olması, Rus denizaltılarının yetenekleri hakkında şu ya da bu şekilde pek bir şey kanıtlamıyor. ” diyen Kaushal, bir denizaltı filosunun gerçek tehdidinin ancak hareket halindeyken test edilebileceğini savunarak “Bu şu anlama geliyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş