Cuma, Eylül 20

ABD’de 103 yıl önce siyahilerin katledildiği ırkçı olaylar hakkındaki dava rafa kaldırıldı

Yargıtay, 103 yıl önce ABD tarihine “kara leke” olarak anılan Tulsa kentinde yaşanan ırkçı saldırıların uğradığı zararın tazmin edilmesi amacıyla açılan tazminat davasında, bölge mahkemesinin ret kararını onayarak davayı kapattı. Birleşik Devletler.

Katliamdan sağ kurtulan son iki kişi olan 110 yaşındaki Viola Fetcher ve 109 yaşındaki Lessie Benningfield Randle’ın Yargıtay’a getirdiği davada, yaşanan maddi zararın hâlâ terör örgütünün eylemlerinden etkilendiği iddia edildi. “Black Wall Street” olarak bilinen alışveriş bölgesinde yüzlerce siyahi katleden ırkçı beyaz grupla tanışmaları istendi.

Davayı savunan Tulsa Belediye Meclisi, “103 yıl önce meydana gelen trajik bir olaydan sorumlu tutulmamaları gerektiğini” söyledi.

ABD’de köleliğin kaldırılmasına yönelik kutlamaların kutlandığı ve bir günün federal tatil ilan edildiği Haziran ayında mahkemenin aldığı kararla, ırkçı katliamın son tanıklarının sunduğu dosya arşivlendi ve bundan kimse sorumlu tutulmadı. ırkçı saldırı.

Geçen yıl 102 yaşında ölen Randle, Fletcher ve Hughes Van Ellis, Tulsa için canlı yayındayken “adalet” görmeyi umarak 2020 yılında Tulsa şehir yönetimine ve yerel ve eyalet birimlerine karşı tazminat davası açtılar. Katliama tanık oldular.

1921 Tulsa Katliamı

31 Mayıs 1921’de Tulsa, Oklahoma’da ayakkabı boyacısı olarak çalışan on dokuz yaşındaki siyahi Dick Rowland, asansörde beyaz bir kızı taciz ettiği için tutuklandı. Haberin ardından Rowland’ı linç etmek için polis karakoluna akın eden yüzlerce beyaz ile Rowland’ı korumak için akın eden siyah gruplar arasındaki çatışmada 12 kişi hayatını kaybederken olaylar kontrolden çıktı.

Silahlı beyaz gruplar, polis ve Ulusal Muhafızların işbirliğiyle işyerlerine ve mahallelere, özellikle de o zamanlar siyahların sahip olduğu Greenwood ticaret bölgesine saldırdı. Gece boyunca yüzlerce iş yeri ve ev yağmalandı ve ateşe verildi.

300’den fazla siyahinin öldüğü bildirilen olaylarda yerel yetkililerin, hayatını kaybedenleri alelacele gömdüğü, herhangi bir resmi kayıt tutulmadan cenaze törenlerinin yasaklandığı bildirildi.

Şehir hükümeti ve sigorta şirketleri, yakılan ve yağmalanan siyahların sahip olduğu işyerleri ve evlere tazminat ödemedi ve Black Wall Street olarak bilinen Greenwood ticaret bölgesi şehirden silindi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş