Pazar, Aralık 22

Hipertansiyon gençlerde de hızla artıyor! – SAĞLIK

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre; Dünya çapında 1,5 milyardan fazla insan hipertansiyondan muzdariptir. Ülkemizde neredeyse 3 kişiden 1’iSize hipertansiyon tanısı konuldu (140/90 mmHg veya daha yüksek). Üstelik son araştırmalar hipertansiyonun 20 yaş üstü genç erişkinlerde, hatta çocuklarda giderek yaygınlaştığını gösteriyor. Tedavi edilmediği takdirde kalp krizi, felç, beyin kanaması, böbrek yetmezliği gibi ciddi sonuçlara yol açabilen hipertansiyon, çoğu zaman semptomsuz kalıyor. Acıbadem Ataşehir Doç. Dr. Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Dr. Alper Karakuş, Bu nedenle hiçbir şikayeti olmasa bile çocukluktan itibaren düzenli olarak tansiyonun ölçülmesi gerektiğini vurguluyor, Hipertansiyonun önlenebilir bir hastalık olduğu ve her yaşta ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle kalp-damar hastalığı riski yüksek çocuklarda, ebeveynleri hipertansiyon hastası olan çocuklarda, fazla kilolu veya obezite sorunu olan ve hareketsiz yaşam tarzı sürdüren gençlerde yılda en az bir kez kan basıncının kontrol edilmesi son derece önemlidir.” . Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Karakuş, Genç yaşta hipertansiyona neden olan faktörleri şöyle anlattı; Önemli ipuçları ve uyarılar verdi!

aşırı tuz tüketimi

Fast food yiyeceklerin sık tüketilmesi ve aşırı tuz içeren işlenmiş ürünlerin erken yaşta ortaya çıkmasına neden olabilir. Araştırmaya göre günde 5 gramdan fazla tuz tüketen kişilerin hipertansiyona yakalanma riski daha yüksek. TürkiyeGenel nüfus üzerinde yapılan SALTURK araştırmasında günlük tuz tüketimi yaklaşık 15 gramdı. Hipertansiyon tanısı alan hastaların aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak durmaları ve günde 2 gramın altında kalmaya çalışmaları gerekmektedir.

Obezite

Çağımızın önemli bir sorunu olan ve çocuklar da dahil olmak üzere genç nüfusta görülme sıklığı hızla artan obezite de hipertansiyona neden olan önemli bir faktördür. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 65’iİdeal değerlerin üzerinde bir vücut ağırlığına sahip olduğunu belirtiyor. Araştırmalar, vücut kitle indeksi yüksek (>25 kg/m2) veya bel-kalça oranı büyük (>0,85) olan kişilerde hipertansiyon riskinin 3 kat daha fazla olduğunu göstermiştir. arttığını gösteriyor.

Yanlış beslenme alışkanlıkları

Gençlerde hipertansiyonun bir diğer önemli nedeni ise sağlıksız beslenme ve hızlı tüketilen gıdalara (fast food) doğru yönelen beslenme alışkanlıklarıdır. Çalışmalar işlenmiş gıdaların, doymuş veya trans yağ oranı yüksek gıdaların, rafine şekerin ve diyetlerinde daha az meyve ve sebze içeren genç insanların yüksek tansiyondaki artışlarla bağlantılı olduğunu göstermektedir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Karakuş, “Hipertansiyon hastalarının ağırlıklı olarak meyve ve sebze, daha az yağlı gıdalar, tam tahıllar ve bitkisel protein tüketmesi çok önemli” diyor.

natürmort

Gençlerde egzersiz eksikliği hipertansiyon gelişimine yol açabilecek bir diğer önemli faktördür. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Alper Karakuş, yürüme, koşma, yüzme, ağırlık kaldırma gibi kuvveti artıran fiziksel aktivitelerin hipertansiyonun önlenmesine ve azaltılmasına yardımcı olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aerobik egzersiz (veya haftada 75 dakika şiddetli aerobik egzersiz) ve haftada en az 2 gün kuvvet geliştirme egzersizleri yapılmasını önermektedir.

tütün ürünleri kullanmak

Sağlık Bakanlığı verileri; 15 yaş ve üzeri gençlerin yaklaşık %27’siAktif bir sigara içicisi olduğunu bildiriyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Karakuş, Malign hipertansiyon adı verilen çok yüksek hipertansiyon seviyelerinin sigara tüketimi ile doğrudan ilişkili olduğu gösterilmiştir: “Özellikle, hipertansif sigara içenlerde malign hipertansiyon geliştirme riskinin 5 kat daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Hipertansif sigara içenlerde. “2019 yılında yayınlanan Türkiye Hipertansiyon Uzlaşısı raporunda, sigarayı bırakmanın kardiyovasküler riski azaltmada en etkili önlemlerden biri olduğu vurgulanmıştır” diyor.

alkol tüketimi

Yaygın inanışın aksine, kronik etanol tüketimi kan basıncını düşürmez ve erkeklerde günde 20-30 gramın, kadınlarda ise 10-20 gramın üzerinde etanolün aşılması, kalp ve damar sorunlarına yakalanma riskini daha fazla taşır. Araştırmalar hipertansiyon tanısı alan gençler arasında alkol tüketiminin %54 olduğunu gösteriyor.

Endişe

Gözlemsel çalışmalara göre, genç yetişkinlerde anksiyete tanısı konulduktan sonra hipertansiyon gelişme riski daha yüksektir. Otonom mekanizmalardaki değişikliklere daha uzun süre maruz kalmayla açıklanan bu durum, hipertansiyon tanısı alan genç hastalarda erken tanı ve anksiyete yönetimine dikkat çekmektedir.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi gaziantep escort