Cumartesi, Temmuz 27

SpaceX ABD ordusuna ait bir aracı gizli görevler ve deneyler için uzaya fırlattı

Uzay aracı, Çin’in Shenlong adı verilen kendi gizli robotik uzay uçağını yörüngeye göndermesinden iki hafta sonra fırlatıldı.

REKLAM

Uzay şirketi SpaceX, ABD Ordusu’nun gizli misyonu için tasarlanan X-37B uzay aracını, Falcon Heavy roketiyle perşembe akşamı yörüngeye fırlattı.

Haftalarca süren gecikmelerden sonra roket, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Fırlatma SpaceX’in web sitesinde canlı olarak yayınlandı.

İnsansız, otonom uzay aracının yedinci görevinde tam olarak nereye gittiği açıklanmadı.

Pentagon ayrıca uzay aracı ve misyonu hakkında da çok az bilgi yayınladı.

SpaceX, fırlatma açıklamasında görevden yalnızca Pentagon tarafından belirlenen kod adı olan USSF-52 olarak bahsetti.

SpaceX, “Falcon Heavy, USSF-52 misyonunu Fırlatma Kompleksi 39A’dan yörüngeye fırlattı” şeklinde kısa bir açıklama yapmakla yetindi.

İleri teknolojik deneyler

Daha önce Pentagon, X-37B’nin yedinci misyonunun “birden fazla ileri teknoloji deneyi” içereceğini açıklamıştı.

ABD Hava Kuvvetleri geçen ay yaptığı açıklamada, “Bu testler, yeniden kullanılabilir uzay araçlarının yörüngesel rejimlerde çalıştırılmasını, gelecekteki uzay teknolojilerinin test edilmesini ve radyasyonun malzemeler üzerindeki etkilerinin incelenmesini içeriyor” dedi. Söylendi.

X-37B’nin, 26 bin 700 kilograma kadar faydalı yük taşıyabilen en güçlü operasyonel roketlerden biri olan Falcon Heavy ile ilk kez havalandığı belirtildi.

Yaklaşık küçük bir otobüs büyüklüğündeki X-37B, 2011 yılında kullanımdan kaldırılan insanlı uzay mekiklerinin mini versiyonunu andırıyor. X-37B, daha önceki görevlerinde NASA adına radyasyonun tohumlar üzerindeki etkilerine ilişkin testler gerçekleştirmişti.

İki hafta sonra Çin uzay aracı

X-37B’nin fırlatılması, Çin’in Shenlong adı verilen kendi gizli robotik uzay uçağını yörüngeye göndermesinden iki hafta sonra gerçekleşti.

Çinli yetkililer 14 Aralık’taki fırlatma sonrasında yaptıkları açıklamada şunları söyledi: “Bu dönemde, uzayın barışçıl kullanımına yönelik teknik destek sağlamak amacıyla yeniden kullanılabilir teknolojiler ve uzay bilimi deneyleri planlandığı gibi gerçekleştirilecek.” dediler.

2010’dan bu yana faaliyette olan 9 metre uzunluğundaki X-37B yörünge test aracı, Boeing ve Lockheed Martin’in ortak girişimi olan United Launch Alliance tarafından Hava Kuvvetleri için tasarlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking