Cumartesi, Temmuz 27

Piyasalarda yılın son işlem günü karışık seyirle açıldı

Para piyasalarındaki fiyatlar Fed’in enflasyonla iki yıldır sürdürdüğü mücadelenin sona yaklaştığını gösterirken, ülkede dün açıklanan veriler de söz konusu fiyatları destekledi.

ABD’de ilk kez işsizlik yardımına başvuranların sayısı 23 Aralık’ta sona eren haftada piyasa beklentilerinin üzerinde 218.000’e yükseldi.

Artan işsizlik başvuruları zayıflayan bir işgücü piyasasına işaret ederken analistler, bu verilerin Fed’in 2024’ün ilk çeyreğinde faiz indirimlerine başlayacağına dair artan beklentilerle tutarlı olduğunu söyledi.

ABD’de bekleyen konut satış endeksi Kasım ayında artış beklentilerinin aksine değişmedi. Ülkede Freddie Mac olarak bilinen Federal Konut Kredisi Mortgage Şirketi’nin verilerine göre, 30 yıllık ipotek (ev kredisi) ortalama faiz oranı 28 Aralık itibarıyla yüzde 6,61’e düştü. Söz konusu faiz oranı dokuzuncu haftadır düşmeye devam ederek Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Dün tahvil piyasalarında satış eğilimi ortaya çıkarken dolar endeksi yeniden 101 seviyesinin üzerine çıktı.

Brent petrolünün varil fiyatı, Kızıldeniz’de ticari gemilere yapılan saldırılardan kaynaklanan güvenlik endişeleri ve tedarik zinciri aksaklıklarına ilişkin endişelerin azalmasıyla yaklaşık yüzde 3 düştü.

Yılın son işlem gününde Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,4 artışla 77,6 dolara, ons altının fiyatı ise yüzde 0,2 artışla 2.071 dolara yükseldi.

Dün New York Borsası’nda Nasdaq endeksi yüzde 0,03 düşerken, S&P 500 endeksi yüzde 0,04, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,14 arttı. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne yükselişle başladı.


Avrupa

Avrupa borsalarında dün satış odaklı bir trend ortaya çıkarken, bölge genelinde tatil havası devam ediyor.

Dün İtalya’da MIB 30 endeksi %0,30, Almanya’da DAX 40 endeksi %0,24, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,03 ve Fransa’da CAC 40 endeksi %0,48 azaldı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne yükselişle başladı.


Asya

Asya tarafında, Fed’in gelecek yıl faiz indirimine başlayacağı beklentileri hisse senedi piyasalarında risk iştahını desteklerken, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) son faiz indiriminden sonra negatif faiz politikasından vazgeçme sürecini hızlandırabileceğine dair korkular da var. kriz. makroekonomik veriler.

Kapanışa doğru Japonya’nın Nikkei 225 endeksi %0,6, Hong Kong’un Hang Seng endeksi %0,2 düşerken, Güney Kore’nin Kospi endeksi %1,6 ve Çin’in Şanghay Bileşik Endeksi %0,4 yükseldi.


İç pazarlar

Dün yurt içinde alım eğilimi izleyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,87 değer kaybıyla 7.396,34 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün bankalararası piyasada günü önceki kapanışa göre %0,2 artışla 29,4494 seviyesinden kapattıktan sonra bugün 29,5080 seviyesinde işlem görüyor.

Öte yandan Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) bu akşam yayınlanan bülteninde enflasyon muhasebesi duyurusuna yer verildi. Buna göre, Kurul’un mali raporlama standartlarına tabi ihraççıların ve sermaye piyasası kurumlarının 31 Aralık’ta sona eren hesap dönemlerine ilişkin yıllık mali raporlarından başlamak üzere Türkiye Muhasebe Standardı 29 hükümleri uygulanarak enflasyon muhasebesi uygulanmasına karar verildi.

Ülkede bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para ve kur politikası metni ile dış ticaret dengesine ilişkin verilerin takip edileceğini söyleyen analistler, teknik olarak 7 bin 490 ve 7 bin 590 puanın düştüğünü kaydetti. BIST 100 endeksi direnç, 7.300 ve 7.080 seviyeleri ise destek konumunda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking