6,5 milyondan fazla kayıtlı seçmenin oy kullandığı Batı Balkan ülkesi Sırbistan’da erken genel seçimler sonuçlandı, ancak sonuçlara karşı muhalefetin protestoları nedeniyle gerilim sürüyor. Açlık grevine başlayan muhalefet temsilcileri eylemlerine devam edeceklerini söylüyor.
Sırbistan’da ana muhalefet partisinin önde gelen isimlerinden Marinika Tepic, 17 Aralık’taki erken genel seçimlerin ardından başlayan açlık grevine devam edeceğini duyurdu.
Hükümetin seçimlerde “yaygın seçim sahtekarlığı” yaptığını ve dokuz gündür açlık grevinde olduğunu söyleyen Tepi, sağlık durumunun kötüleşmesine rağmen diğer beş siyasetçinin tıbbi tavsiyelere uymaması üzerine başlattığı eylemi sürdüreceğini söyledi. .
Tepi’nin de üyesi olduğu Şiddete Karşı Sırp İttifakı, iktidardaki Sırp İlerleme Partisi’ni (SNS) yaygın seçim sahtekarlığıyla suçluyor.
Mevcut popülist ve Rusya yanlısı hükümet yetkilileri bu iddiayı reddediyor.
Seçimlerin ardından beş meslektaşıyla birlikte açlık grevine başlayan Marinika Tepic, Pazar günü sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle Pazartesi gününden bu yana günde iki kez damardan serum alıyor.
Tepic, Reuters’e verdiği bir röportajda bir doktor ekibini beklediğini ancak protestosunu sona erdirmek için daha fazla tıbbi tavsiyeyi reddetmeyi planladığını söyledi.
“Muhtemelen benden açlık grevini durdurmamı isteyecekler, ben de onlardan bu mücadeleyi sürdürmelerine yardımcı olmalarını isteyeceğim.” Tepic şunları söyledi: “Bu bizim özgürlüğümüz için verdiğimiz mücadeledir.” dedi.
Açlık grevindeki aktivistler, bir zamanlar parlamento binası olan Belgrad’ın merkezindeki devlet seçim komisyonu ofisinde duruyor.
Çocukları hakkında konuşan Tepic, gözyaşlarını tutamadı.
Tepic, “Onlara bir gün utanmayacağınızı söylüyorum. Çocuklarımıza daha iyi bir ülke sağlamalıyız.” dedi. dedi.
Yetkilileri daha önce ölen kişileri seçmen listelerine almakla, Bosna ve Kosova’dan seçmen ithal etmekle suçlayan Tepic, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Seçim sürecinin tamamını gözden geçirecek uluslararası bir misyon arıyoruz. Seçimlerin iptal edilmesini ve 5-6 ay içinde yeni seçimlerin daha iyi şartlarda yapılmasını istiyoruz.”
Erken genel seçimlerin siyasi gerilime yol açtığı Batı Balkan ülkesinde Devlet Seçim Komisyonu’nun (RIK) verilerine göre SNS, oyların yüzde 46,72’sini alarak yarışı birinci sırada tamamladı.
Sırbistan’ın Şiddete Karşı İttifakı yüzde 23,56 oyla ikinci, Sırbistan Sosyalist Partisi ise yüzde 6,56 oyla üçüncü sırada yer aldı.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, iktidar partisinin medyanın gücü, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in etkisi ve oy alışverişi gibi usulsüzlükler yoluyla haksız avantaj elde ettiğini değerlendirdi. .
Ayrıca AGİT, seçimler sırasında seçim gizliliğinin ihlali ve grup oylaması gibi çok sayıda usuli eksiklik tespit edildiğini duyurdu.
Sırbistan Şiddete Karşı İttifakı, seçim sonuçlarının ardından Seçim Komisyonu önünde her gün protesto eylemleri düzenlemeye başladı.
Pazar akşamı protestoların şiddete dönüşmesi üzerine 38 kişi polis tarafından gözaltına alındı.
Avrupa Komisyonu, “Seçim usulsüzlükleriyle ilgili şikayetlerin uygun şekilde soruşturulması ve ele alınması gerekiyor” dedi.
Avrupa Komisyonu açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer veriliyor: “Barışçıl gösteri hakkı desteklense de şiddet bir çözüm değildir ve kabul edilemez. Polisin eylemleri orantılı olmalı ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde temel haklara saygı göstermelidir. Avrupa Birliği, sakinlik ve diyalog.” Söylendi.
Bu arada Sırbistan’daki muhalefet partileri de Avrupa Birliği’ne bir mektup göndererek, AB’ye katılım sürecinde ülkede siyasi gerginliğe yol açan seçim usulsüzlükleriyle ilgili uluslararası bir soruşturma başlatılması konusunda yardım istedi.
Resmi olmayan RIK verilerine göre, Ulusal Meclis’teki 250 sandalyeden 128 milletvekilini seçmeyi başaran Aleksandar Vucic liderliğindeki SNS’nin yeni hükümeti tek başına kurması bekleniyor.
Yeni hükümetin resmi sonuçların açıklanmasından sonraki 120 gün içinde kurulması gerekiyor.