Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2 Haziran’da düzenlenen LGS kapsamında merkezi sınava başvuran 1 milyon 38 bin 544 öğrenciden 992 bin 906 öğrenci sınava katıldı ve sınav sonuçları 28 Haziran’da açıklandı.
Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 1 milyona yakın öğrenci, okumak istediği liseler için tercihlerini yapmaya devam ediyor.
Katılımın zorunlu olmadığı sınava girmeyen öğrenciler yerel yerleştirme yoluyla liselere yerleştirilecek. Seçim süresi yarın sona eriyor.
Seçim sürecinde bakanlık desteği
MEB, lise adaylarının ve ailelerinin tercih sürecini en iyi şekilde tamamlayabilmeleri için bazı çalışmalar başlatmıştı.
Bu kapsamda Bakanlık, tercih döneminde ailelere kapsamlı bilgi sağlamak amacıyla bu yıl ilk kez “Ebeveyn Tercih Süreci Rehberi”ni yayınladı.
Kılavuzda seçim süreci, lise türleri, yatay geçiş ve staj prosedürlerine ilişkin bilgiler, sık sorulan sorular ve ipuçları gibi detaylı konular yer alıyor. Aynı zamanda tercih kontrol listesine, okul türlerine ve yerleştirme detaylarına da rehberden ulaşılabilmektedir.
Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, güzel sanatlar lisesi, spor lisesi gibi okul türlerine ilişkin kapsamlı bilgilerin yer aldığı rehberde, tercih kontrol listesi de yer alıyor.
Bakanlık, 81 ilde 15 bin danışman ve psikolojik danışmanla lise adaylarına “tercihli danışmanlık” hizmeti veriyor.
Öğrencileri bir yükseköğretim programına yerleştirmek için Türkiye genelinde yaklaşık 15 bin tercihli danışmanlık biriminde danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Kontenjanlar 22 Temmuz’da açıklanacak
Ortaöğretim Kurumları Tercih ve Yerleştirme Takvimi’ne göre, özel ortaöğretim kurumları ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların kayıt işlemleri 28 Haziran – 16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Özel eğitim kurumlarında kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler için tercih ekranı açılmayacaktır. Öğrenciler tercih süresi içerisinde kayıtlarını sildirmeleri halinde tercih yapabileceklerdir.
LGS yerleştirme sonuçları ve kontenjanlar 22 Temmuz’da açıklanacak.