Cumartesi, Temmuz 27

İsrail’den Gazze’de ‘katliam var’ diyen Vatikan’a tepki

Tel Aviv, Vatikan Dışişleri Bakanı (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin’in, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini “katliam”, 7 Ekim saldırısının ardından başlatılan askeri operasyonu ise “orantısız” olarak tanımlamasının ardından resmi protesto başlattı.

REKLAM

Vatikan’daki İsrail büyükelçiliği, başbakan statüsündeki Vatikan dışişleri bakanı Kardinal Pietro Parolin’in yorumlarını “acınası” olarak nitelendirdi.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, Parolin’in İsrail’in eylemlerinin meşruiyetini değerlendirirken gerçekleri dikkate almadığı belirtildi.

“Katliam yapmanın meşru müdafaası yoktur”

Hafta başında bir programda konuşan Parolin, Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırılarını ve her türlü Yahudi karşıtlığını kınamıştı.

Ancak Parolin, konuşmasında İsrail’in Gazze’de “katliam” yaparak meşru müdafaa yönünde hareket etmediğini vurguladı.

Parolin, “Bu operasyonun orantılı olduğunu ancak (bu durumun) 30.000 ölümle orantılı olmadığını ileri sürmek için İsrail’in meşru müdafaa hakkına başvurulmuştur” dedi. dedi.

Dışişleri Bakanı Parolin, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Sanırım hepimiz yaşananlardan, bu katliamdan dolayı kızgınız ama ilerlemek için cesarete sahip olmalı ve umudumuzu kaybetmemeliyiz. Filistin sorununu çözmenin başka yollarını bulmalıyız. Gazze sorunu.” dedi.

İsrail yönetimi, daha önce Vatikan’ın savaşa ilişkin tutumuna, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’in “terörizm”le ilgili konuşması da dahil olmak üzere tepki göstermişti.

Her gün Gazze’de Filistinli sivillerin yaşadığı bir kilisede video konferansla konuşma yapan Papa Francis’in, İsrail’in tepkisi sonrasında daha dengeli olmaya çalıştığı kaydedildi.

Aslında yakın zamanda Papa, Yahudi halkına, Hıristiyanlarla Yahudiler arasındaki özel ilişkiyi öven bir mektup yazdı.

İsrail Büyükelçiliği: Gazze’de diğer yerlere kıyasla daha az sivil öldürüldü

Vatikan’daki İsrail büyükelçiliği, Parolin’e karşı resmi protesto açıklamasında Hamas’ı “Gazze Şeridi’ni şimdiye kadar görülen en büyük terörist üssüne” dönüştürmekle suçladı.

Hamas’ın hastane ve okulları kalkan olarak kullandığını ve Gazze halkının çoğunluğunun örgüte “aktif” destek verdiğini belirten İsrail büyükelçiliği, Gazze’deki ölüm ve yıkımın tüm sorumluluğunun Hamas’a ait olduğunu söyledi.

İsrail ordusunun uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini söyleyen büyükelçilik, öldürülen Filistinli sivillerin “teröristlere” oranının Suriye, Irak ve Afganistan’daki diğer savaşlara göre daha düşük olduğunu söyledi.

Vatikan gazetesi: Hiçbir şey bu katliamı haklı gösteremez

Ancak Vatikan’ın resmi yayın organı L’Osservatore Romano’da yayınlanan “Katliamı Durdurun” başlıklı başyazısında gazetenin genel yayın yönetmeni Andrea Tornielli, Vatikan’ın sert tutumunu çok daha ileri götürdü.

Tornielli başyazısında, İsrail hükümetinin tepkisini sert bir şekilde eleştiren ve dünya çapında Yahudilere karşı artan Yahudi karşıtı eylemlerden bir kez daha İsrail hükümetini sorumlu tutan uluslararası üne sahip Yahudi yazar Edith Bruck’tan alıntı yaptı. Holokost’tan sağ kurtulan Yahudi-Macar yazar Edith Bruck, uzun yıllar Roma’da yaşamıştır.

Gazetenin müdürü Andrea Tornielli başyazısında sivillerin öldürülmesine atıfta bulunarak şu ifadelere yer verdi:

“Terörle mücadelede Gazze’de yaşananları kimse ‘ikincil zarar’ olarak tanımlayamaz. Savunma hakkı… İsrail’in 7 Ekim katliamının sorumluları için adaleti sağlama hakkı vs. bu katliamı haklı gösteremez.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking