Serebral sinir ve omurilik cerrahisi Giderek artan ve toplumda endişe kaynağı haline gelen beyin tümörleri üzerine ameliyat yapılmaktadır. Dr. Selçuk Gözcü, detaylı bilgiler vererek tanı ve tedavide önemli noktalara değindi.
“ÖLÜMCÜL DEĞİLSE DE KONTROL ALTINDA TUTULMASI GEREKİYOR”
Öncelikle beyin tümörünün tanımından bahseden Op. Dr. Selçuk Gözcü, şunları söyledi: “Tümör, vücudumuzda olmaması gereken bir yerde oluşan dokuyu veya herhangi bir dokunun olması gereken yerde kontrolsüz bir şekilde büyümesini ifade eder. Vücudumuzda fazla önemsemediğimiz yağ bezleri ve benler bile tümör sayılabilir. Ancak tüm tümörler öldürücü olmasa da konu beyin tümörleri olduğunda beyin dokusu istisnai bir durum ortaya koyuyor. Beyin, kafatasının içinde kapalı bir odada bulunduğundan, iyi huylu tümörler bile ölümcül olabilir. “Bu nedenle beyin tümörlerinin hepsi öldürücü olmasa da doğru şekilde izlenmeli ve tedavi edilmelidir” dedi.
YAŞA GÖRE DEĞİŞİR
Op ayrıca toplumdaki beyin tümörlerinin sıklığından da bahsetti. Dr. Gözcü, şunları söyledi: “100 bin kişiye 3-5. Sarı kişilerde ve erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. İyi huylu meningiomlar kadınlarda daha sık görülür. Beyin kanseri hemen hemen tüm yaş gruplarında mevcuttur. Aynı zamanda beyin tümörleri yaşa göre de farklılık göstermektedir. Örneğin; Kötü huylu beyin tümörleri çocuklarda ve 60 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. İyi huylu beyin tümörleri geri kalan yaş gruplarında daha sık görülüyor” dedi.
TEŞHİS VE TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
Dr. ayrıca beyin tümörlerinin nasıl tespit edileceği konusunda da bilgi verdi. Gözcü, şunları söyledi: “Tam donanımlı bir hastanenin tercih edilmesi hem teşhis hem de tedavi başarısını etkiliyor. Beyin tümörlerinin tanısında altın standart olan manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile beyin tümörünün türü hakkında kabaca bir fikir elde edilir ve dolayısıyla beyin tümörü olup olmadığı muayene ile net bir şekilde anlaşılır. patoloji laboratuvarı. Beyin tümörlerinin ileri radyolojik görüntüleme yöntemleri ile detaylı olarak gösterilmesi ve tanımlanması tedavi planlaması açısından son derece önemlidir. Teknolojik gelişmeler patolojilerin tanı ve tanımlanmasında büyük kolaylıklar sunmaktadır. Hastaya kontrast madde verilerek yapılan ‘BT anjiyografi’ beyin damar hastalıklarının tanısında önemli yer tutar. Bu sayede damarların yapısını kolaylıkla görselleştirebilirsiniz. Beyin dokusunu ve hastalığını değerlendirmede en önemli görüntüleme yöntemi manyetik rezonans görüntüleme, diğer adıyla “manyetik rezonans görüntüleme”dir.
Standart MR görüntüleme ile yalnızca beynin anatomik ve yapısal durumu hakkında bilgi edinmek mümkünken, yeni teknolojiler aynı zamanda beynin metabolik, biyokimyasal ve hemodinamik yapısı hakkında da bilgi edinebilmektedir. Beyin lezyonları hakkında bilgi edinmek için bilinen yöntemleri kullanarak biyopsi yapmak zor, riskli ve zaman alıcı olabilir. Gelişmiş MR görüntüleme yöntemleriyle beyinde şüphelenilen lezyonun tümör olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Difüzyon MR, DTI MR, fonksiyonel MR, perfüzyon MR ve MR spektroskopisi gibi ileri MR görüntüleme yöntemleri ile tümörün yaygınlığı, tipi, metabolik-biyokimyasal yapısı ve konuşma, görme ve hareketi sağlayan alan ve yollarla ilişkisi değerlendirilebilir. “Gelişmiş MR görüntüleme yöntemleriyle elde edilen veriler, tedavi yaklaşımlarının belirlenmesine yardımcı oluyor” dedi.
BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!
Son olarak belirtiler konusunda uyarıda bulunan ve göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Gözcü, şöyle konuştu: “Beyin tümörünün belirtileri kusma, şiddetli baş ağrısı, konuşma ve görme bozuklukları, kol ve bacaklarda güçsüzlük olarak sıralanabilir. Konuşmasını, “Beyin tümörü belirtileri gösteren kişilerin bir beyin cerrahına ya da nöroloğa başvurması gerekir” diyerek tamamladı.
(İHA)