Cumartesi, Temmuz 27

Almanya’da sürücü eksikliği nedeniyle tramvayları öğrenciler kullanacak

Almanya’da toplu taşımada çalışan eksikliği nedeniyle firmalar öğrencilere yöneliyor.

REKLAM

Tramvay kontrol panelinin önünde oturan 24 yaşındaki Benedikt Hanne, sosyal hizmet eğitimi aldığı Nürnberg Üniversitesi’nde derse gitmeden saatler önce tramvay araçlarını kullanmayı öğreniyor.

Bir eğitmen tarafından yakından takip edilen Hanne’nin kullandığı tramvayda henüz yolcu bulunmuyor.

Ancak her şey yolunda giderse, akşamları veya dersleri olmadığı günlerde kısa sürede tam teşekküllü bir tramvay şoförü haline gelecektir.

Nürnberg’deki VAG gibi çalışan sıkıntısı çeken şirketler, işgücü açığını kapatmak için yeni yöntemlere başvurmak zorunda kalıyor.

VAG’ın metro, tramvay ve otobüsleri işletmek için yılda 160 yeni sürücü alması gerekiyor

Şirketin işe alım ve eğitim ekibinin başkanı Harald Ruben’e göre “Bu hedefe ulaşmak zor.”

Taşımacılık şirketi, üniversite öğrencilerine yönelik, okul saatleri dışında tramvay şoförü olarak yarı zamanlı işler sunan ilanlar verdi.

Hak kazanmak için geçerli bir ehliyete sahip olmaları, 21 yaşın üzerinde olmaları ve “vardiyalı çalışmaya uygun” olmaları gerekiyor.

Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Almanya’da da birçok sektörde çalışan sıkıntısı yaşanıyor ve önlem alınmazsa bu durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor.

AFP’ye göre, toplu taşıma operatörleri önümüzdeki yıllarda on binlerce işin boş kalmasını bekliyor. Bu nedenle otobüs, tramvay ve metro sayısının azaltılması gerekebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İşgücü sıkıntısı, ülke çapındaki toplu taşıma işçilerinin son haftalarda içinde bulundukları kötü duruma dikkat çekmek için greve gitmesine yol açarken, Verdi sendikası çalışma koşullarının kötüleştiğini söylüyor.

Mannheim ve Münih gibi Alman şehirleri de toplu taşımadaki boşlukları doldurmak için öğrencileri potansiyel yarı zamanlı çalışan olarak kullanmaya başladı.

Hanne, birkaç hafta önce VAG reklamını görene kadar tramvaya binmeyi hiç düşünmemişti.

Şirketin kırmızı ve mavi üniformasını giyen çırak sürücüler, okul tatillerinde düzenlenen dört haftalık yoğun bir kursa tabi tutuluyor.

Birkaç saatlik teorik dersten sonra kursiyerler gerçek bir tramvaya geçmeden önce bir tramvay simülatörü üzerinde pratik yapıyorlar.

Ayrıca normal eğitimin yarısı kadar maliyete sahip olan kurstaki eksiklikleri telafi etmek için ekstra ödev yapmak zorunda kalıyorlar.

Hanne, ehliyet sınavını geçtikten ve bir eğitmenle birkaç gün geçirdikten sonra haftada 20 saat tramvayı kendisi kullanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking