Cuma, Eylül 20

‘Haberleri takip etmeyenlerin sayısı artıyor’: Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü 2024 Dijital Haber Raporu’ndaki diğer tespitler neler? – Son Dakika Dünya Haberleri

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü, Dijital Haber Raporu 2024’ü yayınladı. Rapora göre dünya genelinde haber okumayan, dinlemeyen ve izlemeyen insanların sayısı artıyor. Haberleri takip etmemenin en önemli nedeni, yayınlanan haberlerin moral bozucu, acımasız ve sıkıcı bulunmasıdır.

Rapora göre dünya çapında yaklaşık on kişiden dördü (%39) bazen veya sıklıkla aktif olarak haberlerden uzak durduğunu söylüyor. Bu oran 2017 yılında %29 idi.

Raporun yazarları, Ukrayna ve Orta Doğu’daki savaşların insanların haberleri takip etmeme isteğine katkıda bulunmuş olabileceğini söylüyor.

Raporda vurgulanan bir diğer nokta ise haberlerden kaçınma oranının rekor seviyeye ulaşması.

Bu yılın raporu için araştırma şirketi YouGov 47 ülkede 94.943 yetişkinle anket yaptı.

Görüşmeler dünya çapında milyarlarca insanın ulusal ve bölgesel seçimler için sandık başına gitmesiyle gerçekleşti.

Rapor için yapılan araştırmada, seçimin ABD dahil birçok ülkede haberlere olan ilgiyi artırdığı ancak genel eğilimin aşağı yönlü olmaya devam ettiği ortaya çıktı.

Küresel ankete katılanların %46’sı haberleri takip etmekle çok veya aşırı derecede ilgilendiklerini söyledi. 2017 yılında bu oran %63 idi.

Birleşik Krallık’ta haberleri takip etmeye olan ilgi 2015’ten bu yana yarı yarıya azaldı.

Raporun baş yazarlarından Nic Newman BBC’ye şunları söyledi: “Açıkçası, haber gündemi son yıllarda özellikle zordu.”

“Salgını ve savaşları yaşadınız. Dolayısıyla insanların ister akıl sağlıklarını korumak ister sadece hayatlarının geri kalanına devam etmek için haberlere sırt çevirmesi oldukça doğal bir tepki.”

Getty Images

Nic Newman’a göre, haberleri takip etmekten seçici olarak kaçınmayı seçen insanlar genellikle bunu “güçsüz” hissettikleri için yapıyorlar:

“Bunlar dünyada meydana gelen büyük olaylar üzerinde hiçbir etkilerinin olmadığını düşünen insanlar.

“Bazıları çevrelerindeki haberlerin yoğunluğundan giderek daha fazla bunalmış hissediyor. Diğerleri ise siyasetten yorulmuş durumda.”

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü’nün Dijital Haber Raporu 2024’e göre, kadınların ve gençlerin kendilerini çevreleyen haberlerin yoğunluğundan dolayı kendilerini yorgun hissetme olasılıkları daha yüksek.

Rapor için yapılan araştırma, habere olan güvenin %40 seviyesinde sabit kaldığını ancak bu oranın, koronavirüs pandemisinin zirveye çıkmasından bu yana %4 düştüğünü gösterdi.

İngiltere’de ise bu oran bir miktar artarak %36’ya ulaştı. Ancak 2016 Brexit referandumu öncesinde aynı oran %51 idi.

BBC, İngiltere’nin en güvenilir haber markasıdır. Ülkeyi bu kategoride BBC, Channel 4 ve ITV takip ediyor.

Getty Images

TİKTOK, TWİTTER’I GEÇTİ

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü’nün Dijital Haber Raporu 2024’te, TV ve yazılı medya gibi geleneksel haber kaynaklarının izleyici kitlesinin son 10 yılda önemli ölçüde azaldığı ve gençlerin haberleri internet üzerinden almayı tercih ettiği belirtiliyor. İnternet veya sosyal medya.

Birleşik Krallık’ta rapor için ankete katılanların neredeyse dörtte üçü (%73) haberlerini internetten aldıklarını söyledi. Bu oran TV’de yüzde 50, yazılı basında ise sadece yüzde 14’tü.

Haber takibi için en önemli sosyal platform, uzun süredir düşüşte olsa da hâlâ Facebook’tur.

YouTube ve WhatsApp birçok kişi için önemli haber kaynakları olmaya devam ediyor. TikTok da büyüyor ve ilk kez X’i (eski adıyla Twitter) geride bıraktı. 18-24 yaş arasındaki gençlerin %23’ü haberleri takip etmek için TikTok kullanıyor.

Haberleri takip etmek için video paylaşım uygulaması YouTube’u kullananların oranı %13 iken, X için bu oran %10’dur.

Raporda, bu değişiklikler nedeniyle videoların özellikle genç gruplar için internette daha önemli bir haber kaynağı haline geldiği, en çok ilgi görenlerin ise kısa haber videoları olduğu belirtiliyor.

Getty Images

Raporun baş yazarlarından Nic Newman’a göre tüketiciler, kullanımı kolay olduğu ve çok çeşitli alanlarda ilgi çekici içerik sunduğu için videoyu benimsiyor. Ancak birçok geleneksel haber odasının kökleri hâlâ metin temelli bir kültüre dayandığı için hikaye anlatımlarını yeni tekniklere uyarlamakta zorlanıyorlar.

Raporda vurgulanan bir diğer nokta da haber podcasting’in yayıncılar için parlak bir nokta olduğudur.

Ancak podcasting hâlâ genellikle eğitimli bir izleyici kitlesinin ilgisini çeken bir “azınlık etkinliği” olarak nitelendiriliyor.

Raporda ayrıca yapay zekanın gazetecilikte, özellikle siyaset ya da savaş gibi ciddi konularda nasıl kullanılabileceği konusunda kamuoyunda yaygın şüphelerin bulunduğunun altı çiziliyor ve şu tespite yer veriliyor.

“Gazetecileri transkripsiyon ve çeviri gibi perde arkası görevlerinde desteklemek için yapay zekayı kullanmak, bunların yerini almak yerine daha fazla kolaylık sağlıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş