Salı, Ekim 22

Dünya Bankası: Filistin Yönetimi’nin mali durumu önemli ölçüde kötüleşti

Banka, “Ortadoğu’daki çatışmanın Filistin ekonomisine etkisi” başlıklı raporunu yayımladı.

Raporda, Filistin Yönetimi’ne gelir transferlerindeki ve ekonomik faaliyetlerdeki keskin düşüş nedeniyle gelir akışlarının büyük ölçüde bozulduğu belirtilirken, Filistin Yönetimi’nin mali durumunun son üç ayda önemli ölçüde kötüleştiği ve bu durumun ciddi oranda arttığı belirtiliyor. finansal çöküş riski.

Raporda şöyle deniliyor: “Gelir miktarı ile temel kamu harcamalarını finanse etmek için gereken tutar arasında hızla genişleyen fark, mali krize yol açıyor. 2023 yılı sonunda bu finansman açığı 682 milyon dolara ulaştı. Bu farkın yakın gelecekte ikiye katlanması bekleniyor. gelecek.” önümüzdeki aylarda 1,2 milyar dolara ulaşacak.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, Filistin ekonomisinin 2024 yılının ilk aylarında da ciddi şok altında olmaya devam ettiği belirtilirken, 2024 görünümünün oldukça belirsiz olduğu ve ekonomik daralmanın bu yıl yüzde 6,5 ile yüzde 9,6 arasında gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.

“Yarım milyona yakın iş kaybedildi”

Raporda, Ekim 2023’ten bu yana Filistin ekonomisinde yarım milyona yakın iş kaybı yaşandığı belirtiliyor.

Raporda, Filistinlilerin genel yoksulluk oranının 2023 ortası itibarıyla yüzde 32,8 olduğu, yoksulluk oranının Gazze’de yüzde 64’e yakın, Batı Şeria’da ise yüzde 12 civarında olduğu belirtiliyor.

Raporda, kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 12 azalarak 3 bin 360 dolara ulaştığı, yalnızca Gazze’de yüzde 28 oranında düşüş yaşandığı belirtiliyor.

Raporda, Gazze’de kişi başına düşen gelirin Batı Şeria’dakinin yaklaşık beşte biri olduğu ve Gazze’nin 2023 yılında kişi başına düşen reel gelirinin tarihteki en düşük seviyesinde kaydedileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber