Deprem bölgesinde yer alan Hakkari’de afetlere hazırlık amacıyla oluşturulan 56 ekipte 2.000 polis, jandarma ve öğretmene arama kurtarma eğitimi veriliyor, 2.500 kişinin sismik risk analizinin yapılması için çalışma yapılıyor. . şehirdeki binalar. Profesör. Naci Görür’ün gözyaşları içinde uyardığı 18 ilden biri olan Hatay’da bina riskinin gözlemsel analizinde, bazı mahallelerde bina stoğunun yüzde 80’e varan kısmının riskli binalardan oluştuğu ortaya çıktı.
Kent genelinde olası afet ve acil durumlara müdahale etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı himayesinde, Vali ve Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çelik’in talimatıyla çalışma başlatıldı.
56 KURTARMA EKİBİ KURULDU
İlk aşamada il genelinde jandarma il komutanlığı, il emniyeti ve il milli eğitim müdürlüklerinden oluşan 2.000 kişiden oluşan 56 arama kurtarma ekibi oluşturuldu.
2.500 BİNA İNCELENECEK
Kentte 2015 yılı öncesinde inşa edilen 2 bin 500 binanın sismik risk altında olup olmadığının doğrulanması için üniversite ile belediye arasında protokol imzalandı. Ücretsiz sunulacak bu hizmetten şu ana kadar 600’e yakın kişi Belediye’ye başvurdu.
Vali ve Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çelik, AA muhabirine, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bilim adamlarının sismik gediklerin meydana geldiği yerlere dikkat çektiğini, bu yerlerden birinin de Hakkari ve Yüksekova olduğunu söyledi.
“BURADAKİ BAŞARISIZLIK BUGÜN OLMAZSA YARIN ENERJİSİNİ ARTIRACAK”
Kent merkezi ve mahallelerinin deprem konusunu gündemine alması gerektiğini belirten Çelik, şöyle konuştu: “Buradaki fay bugün değilse yarın, yarın değilse 20-30 yıl sonra enerjisini boşaltacaktır” . “Buna hazırlıklı olmamız lazım. Depreme nasıl hazırlanabiliriz? Depreme dayanıklı şehirler yaratarak. İşin özü bu” dedi.
“İLK SONUÇLARIMIZ…”
Belediyede çalışmaya başladıktan sonra binaların dayanıklılığını belirlemek için mahalle bazlı mikrobölgeleme çalışmaları yaptıklarını anlatan Çelik, şöyle devam etti:
“Elde ettiğimiz ilk sonuçlar, yaşadığımız tereddütlerin cevabı gibi görünüyor. Binaların risklerine ilişkin gözlemsel analiz yaptığımızda bazı mahallelerde bina stoğunun yüzde 80’e varan kısmının riskli binalardan oluştuğunu gördük. Üniversitemizle iş birliği yaparak 2.500 binanın deneysel bina analiz raporlarını hazırladık, yani çekirdek numuneleri aldık. “Kolon, kiriş ve statik yapılarının test edilmesi için bir süreç başlattık. Bu çalışmayı ücretsiz olarak yapacağız. Başvuruları almaya başladık. Amacımız bu süreci hızlı bir şekilde tamamlamaktır.”
NACI GÖRÜR’DEN HAKKARI İÇİN UYARI
Görür katıldığı programda 18 ili uyararak, “Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderi maalesef Maraş ve Hatay’ın kaderi gibidir.” dedi.
Görür, 18 il arasında yer alan Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa ve Hakkari’ye önemli uyarılarda bulundu. “Doğrudan suçlu” dedi. “Bu iller yaşıyor. Altlarındaki hatalar oldukça güçlü. Ve her şehirde 7 veya daha fazla depreme neden olma kapasitesine sahipler” dedi. (AA)