ABD Dışişleri Bakanı, 8 Şubat’a kadar sürecek ziyaretinde muhataplarıyla birlikte Gazze’deki son durumu, ateşkes ve esir değişimi sürecini değerlendirecek.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün başlayacak Ortadoğu ziyareti kapsamında Suudi Arabistan, Mısır, Katar, İsrail ve Batı Şeria’yı ziyaret edecek.
Bu, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırmasının ardından Blinken’in bölgeye yapacağı beşinci ziyaret olacak.
ABD Dışişleri Bakanı, 8 Şubat’a kadar sürecek ziyaretinde muhataplarıyla birlikte Gazze’deki son durumu, ateşkes ve esir değişimi sürecini değerlendirecek.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Blinken, tutuklu değişiminin gerçekleşebilmesi ve “insani bir duraklama”nın yaşanabilmesi için taraflar arasındaki anlaşmanın temelini gözden geçirecek ve Gazze’ye insani yardım sağlanmasını görüşmek üzere ilgili ülkelerle bir araya gelecek. .
İsrail ile Filistin konusunda diplomatik görüşmelerde de bulunacak olan Blinken’in gündemindeki bir diğer konu ise Kızıldeniz’deki Husi saldırılarına ilişkin son durum olacak.
Dış politika uzmanlarına göre, Hamas’ı destekleyen İran destekli bölgesel grupların ABD hedeflerine yönelik saldırıları ve bu ülkenin misillemeleriyle gerilimin tırmanmasıyla birlikte, savaşın yayılmasını önlemek için ateşkes sağlanması her zamankinden daha gerekli.
Blinken taraflara ne önerecek?
Blinken’in bu dönemde taraflara altı haftalık ateşkes ve İsrailli rehineler ile Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını teklif etmesi bekleniyor.
Şu ana kadar ne Hamas ne de İsrail, Blinken’in sunacağı ateşkes planına ilişkin resmi bir açıklama yapmadı.
İsrail’den Biden yönetimine ağır suçlama
Blinken’in ziyareti öncesinde aşırı sağcı İsrail İç Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini eleştirdi ve bunun “İsrail’in savaş çabalarına zarar verdiğini” söyledi.
Aşırı sağcı bakan, ABD’li The Wall Street Journal (WSJ) gazetesine verdiği röportajda Joe Biden yönetimini eleştirdi.
“Trump İsrail’e daha fazla destek veriyor”
Ben-Gvir, Donald Trump’ın bu yılki seçimlerde yeniden başkan olması durumunda “İsrail’e Hamas’ı yok etme konusunda daha fazla özgürlük vereceğini” savundu.
Biden yönetiminin İsrail’in savaş çabalarına zarar verdiğini iddia eden Ben-Gvir, şunları söyledi: “Biden, İsrail’e tam destek vermek yerine Hamas’ın ele geçirdiği Gazze’ye yakıt ve insani yardım göndermekle meşgul. Trump iktidarda olsaydı bu tavır ABD’nin durumu tamamen farklı olurdu.” ” dedi.
Filistinlilerin Gazze Şeridi’ne toplu göçüne ilişkin Ben-Gvir, “Maddi teşviklerle Gazzelileri dünyanın çeşitli yerlerine gönüllü olarak göç etmeye teşvik ediyoruz, bu gerçek bir insani çözümdür.” ilan etti.
Öte yandan İsrail siyasi çevreleri, Ben-Gvir’in açıklamalarına, İsrail’in dış ilişkilerine zarar vereceği gerekçesiyle ABD Başkanı Joe Biden yönetimini eleştirerek tepki gösterdi.
İsrail saldırıları devam ediyor
Bu arada İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları Pazar gününden Pazartesi gününe kadar gece boyunca devam etti.
Gazze Sağlık Bakanlığı’nın İsrail saldırılarında çoğunluğu çocuk ve kadın 128 kişi hayatını kaybetti.
Son verilere göre İsrail saldırılarında çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 27 bin 365 kişi hayatını kaybetti.
UNRWA: İnsani durum kötüleşiyor, içme suyu yok
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, Gazze’de yaşayanların insani koşullarının giderek kötüleştiğini belirterek, İsrail’in bombalaması nedeniyle suya, temizliğe ve sanitasyona erişimin çok sınırlı olduğu uyarısında bulundu. .
UNRWA, İsrail’in suçlamaları nedeniyle mali desteğinin kesilmesinin ardından yardım talebinde bulunarak çalışmalarına devam edeceğini de duyurdu.
UNRWA, Gazze Şeridi’nin “en büyük insani yardım kuruluşu” olduğunu hatırlatarak, “Gazze halkına destek yönündeki temel çalışmalarımızı sürdürmek için elimizden geleni yapacağız.” dedi.
Birleşmiş Milletler Üye Devletlerinin gönüllü katkılarıyla finanse edilen UNRWA, faaliyetlerine başladığı 1950 yılından bu yana Filistinli mültecilere gıda, sağlık, eğitim ve barınma gibi insani yardım sağlayan başlıca kuruluş oldu. Ajans, 5,9 milyon Filistinli mülteciye destek sağlıyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin 7 Ekim saldırılarına UNRWA personelinin karıştığına dair iddiaları üzerine acil soruşturma yapılması çağrısında bulunmuştu.
UNRWA, İsrail’in iddialarına ilişkin de soruşturma başlattı.
Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya, Japonya ve Estonya, UNRWA’ya verdikleri mali desteği geçici olarak askıya alma kararı aldıklarını açıkladı.
Norveç, İrlanda ve İspanya UNRWA’yı desteklemeye devam edeceklerini açıkladılar.