Cumartesi, Temmuz 27

Yunanistan’da özel üniversitelerin yasallaştırılması: Öğrencilerle polis arasında arbede çıktı

Yunanistan’daki özel üniversiteleri yasallaştırma hamlesi tartışmalara neden oldu. Reform karşıtları, değişikliklerin devlet üniversitelerini zayıflatacağını ve düşük gelirli ailelerden gelen kişilerin yüksek öğrenime erişimini sınırlayacağını öne sürüyor.

REKLAM

Yunanistan’ın başkenti Atina’da, hükümetin özel üniversitelere izin verme planına karşı düzenlenen gösteri sırasında polisle göstericiler arasında çatışma çıktı.

Protestocular polis kordonlarına saldırdı, çöp kutularını ateşe verdi ve parlamento yakınındaki ve başkentin dar sokaklarındaki çevik kuvvet polisine taş attı.

Güvenlik güçlerinin biber gazıyla karşılık verdiği olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Merkez sağ hükümet, bu ay parlamentoya sunulması beklenen bir yasa tasarısı ile özel üniversiteleri yasallaştırmak istiyor.

Yönetim, reformun yetenekli kişilerin ülkeyi terk etmesini önleyeceğini ve yüksek öğrenimi iş piyasasına daha uygun hale getireceğini savunuyor.

Ancak plan, sınıfların bölünmesi ve üniversite binalarının işgal edilmesi kampanyası da dahil olmak üzere birçok protestoya yol açtı.

Reform karşıtları, değişikliklerin devlet üniversitelerini zayıflatacağını ve düşük gelirli ailelerden gelen kişilerin yüksek öğrenime erişimini sınırlayacağını öne sürüyor.

Selanik şehrinde protestocular devlet üniversitesi alanına girip binayı barışçıl bir şekilde terk etti, ancak polis ile dışarıda toplanan kalabalık arasında kavga çıktı.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis öğrenci protestocularını “yasadışı” olarak nitelendirdi.

Mitsotakis bu hafta başında yaşanan olaylarla ilgili şunları söyledi: “Sanki 10 kişi bir araya gelip yan taraftaki bakkalı soymak için oy kullandı.”

“Mezar taşı”

Ana sol muhalefet partisi Syriza, üniversite tasarısının kamu eğitimi için bir “mezar taşı” olacağını kaydetti.

Syriza, Yunanistan’ın diğer birçok Avrupa ülkesinden farklı olarak ücret ödeyen bir devlet üniversitesinin bulunmadığını vurguladı.

Ancak Sosyalist Parti, yeni üniversitelerin kar amacı gütmeyen statüsünün korunmasına yönelik güçlü garantiler istediğini duyurdu.

Gelecek hafta Yunanistan’ın birçok şehrinde daha fazla protesto planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking