Cumartesi, Eylül 21

TCMB Salı günü faiz kararını açıklayacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında 20 Ağustos Salı günü toplanacak.

Faiz kararı aynı gün saat 14.00’te açıklanacak. Geçen ay yapılan PPK toplantısında politika faizi yüzde 50’de sabit tutulmuştu.

“Enflasyon beklentileri ve fiyat davranışları yakından takip ediliyor”

Bir önceki Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin faiz oranı basın açıklamasında şu hususlara dikkat çekilmişti;

Aylık enflasyonun ana eğilimi Haziran ayında belirgin biçimde zayıfladı. Öncü göstergeler, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen fiyat ve mali ayarlamalar ile gıda fiyatlarında işlenmemiş arz yönlü gelişmeler nedeniyle Temmuz ayında aylık enflasyonun geçici olarak yükseleceğine işaret ediyor. Öte yandan ana trenddeki yukarı yönlü hareketin nispeten sınırlı kalması bekleniyor. Son göstergeler iç talebin enflasyonist seviyelerde kalsa da yavaşlamaya devam ettiğini doğruluyor. Hizmet enflasyonundaki yüksek eğilimler ve katılıklar, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutuyor. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyat davranışlarının tahminlerle uyumunu dikkatle izliyor.

Parasal sıkılaştırmanın kredilere ve iç talebe etkileri dikkatle takip edilmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak referans faiz oranını sabit tutma kararı almış olsa da enflasyona ilişkin yukarı yönlü risklere karşı temkinli tutumunu yineledi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri beklenen aralığa yakınlaşana kadar para politikasındaki kısıtlayıcı duruş sürdürülecektir. Enflasyonun belirgin ve kalıcı bir şekilde kötüleşmesi bekleniyorsa para politikası duruşu sıkılaştırılacak. Para politikasında belirlenen konum; Yurt içi talebin dengelenmesi, Türk lirasının reel olarak değerlenmesi ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesi yoluyla aylık enflasyonun ana eğilimini azaltacak ve enflasyondaki düşüş sürecini güçlendirecektir.

Kredilerin büyümesi ve kompozisyonu dikkate alınarak, döviz kredilerinde makrofinansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyici ilave tedbirler alınmıştır. Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler yaşanması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati tedbirlerle desteklenmeye devam edilecektir. Likidite koşulları olası gelişmeler dikkate alınarak dikkatle takip edilmektedir. Sterilizasyon araçları çeşitlendirilerek gerektiğinde etkin olarak kullanılacaktır.

Konsey, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini düşürmeye ve orta vadede enflasyonu %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlamaya yönelik politika kararlarını belirleyecek ve ana eğilimi şu yönde olacaktır: Yakından takip edilecek ve Konsey, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda kararlar alacaktır. Elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş