Cumartesi, Temmuz 27

Slovakya’da binlerce kişi yeni hükümetin ‘yolsuzluk’ planını protesto etti

Slovakya’da “Başbakan Robert Fico’nun yolsuzlukla ilgilenen özel savcılığı ortadan kaldırma planı” binlerce kişi tarafından protesto edildi.

REKLAM

Binlerce kişi, popülist Başbakan Robert Fico’nun yeni hükümetinin, ciddi suçlar ve yolsuzluklarla ilgilenen özel savcılığın kaldırılması yönündeki planını protesto etmek için Slovak Parlamentosu önünde toplandı.

Gösteri, milletvekillerinin bu konu ve ceza kanununda önerilen diğer değişikliklerle ilgili tartışmayı sonuçlandırmasıyla gerçekleşti.

Parlamentoda çoğunluğa sahip olan iktidar koalisyonu nihai oylamayı Perşembe gününe erteledi.

Başbakan’ın partisiyle bağlantılı çok sayıda kişi yolsuzluk skandallarından yargılanıyor.

Fico’nun iktidar koalisyonunun onayladığı plan kapsamında yolsuzluk, organize suç ve aşırılık gibi suçlar, 20 yıldır bu tür suçlarla ilgilenmeyen bölge savcıları tarafından incelenecek.

Avrupa Birliği kurumları, yolsuzluk cezalarında indirimler ve zamanaşımı sürelerinde önemli indirimler de dahil olmak üzere planlanan değişiklikleri yakından izliyor.

“Orban’ın izinden gidebilir”

Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, iktidardaki üç partili koalisyonun vetosunu geçersiz kılması halinde değişikliği veto etmeye ve anayasa itirazında bulunmaya hazır olduğunu söyledi. Muhalefet partileri de buna karşı çıkma niyetinde.

En güçlü muhalefet partisi olan Slovakya’nın İlerici Liberal Partisi’nin lideri Michal Simecka kalabalığa dönerek şunları söyledi: “Sizden korktukları bir gerçek. Yarın her şeyin biteceğini umuyorlar ama bu sadece ‘başlangıç’ ‘ dedi.

Rusya yanlısı ve Amerikan karşıtı Fico, 30 Eylül’deki parlamento seçimlerini kazandıktan sonra geçen yıl dördüncü dönem için iktidara geldi.

Fico’yu eleştirenler, Slovakya’nın Batı yanlısı çizgisini terk edip Başbakan Viktor Orban yönetimindeki Macaristan’ın izinden gidebileceğinden korkuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking