Cumartesi, Temmuz 27

Mısır’da öldürülen İtalyan doktora öğrencisinin davası yeniden Roma’da başladı

2016 yılında Mısır’da Giulio Regeni’nin öldürülmesi iki ülke arasında bir süre gerginliğe neden olmuştu.

REKLAM

Dört üst düzey Mısırlı güvenlik yetkilisi, 2016 yılında Kahire’de bir İtalyan doktora öğrencisinin kaçırılması ve işkenceyle öldürülmesiyle ilgili olarak Salı günü bir Roma mahkemesinde gıyaben yargılandı.

Öldürülen öğrenci Giulio Regeni’nin ebeveynleri Paola ve Giulio Regeni, açılış duruşmasında hazır bulundu ve “Giulio Regeni için Gerçek” yazan bir pankartla mahkemenin önünde poz verdi.

Regeni’nin cesedi, ortadan kaybolmasından birkaç gün sonra, 25 Ocak 2016’da Mısır’ın başkentinde bir otoyolda bulundu. İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde eğitim gören Regeni, doktora tezi kapsamında sokak satıcıları arasındaki sendikal faaliyetlere ilişkin araştırma yapmak üzere Kahire’de bulunuyordu.

Annesi, oğlunun işkence nedeniyle cesedinin tanınmaz hale geldiğini söyledi. İnsan hakları aktivistleri, Regeni’nin vücudundaki izlerin, Mısır Güvenlik Ajansı tesislerinde yaygın olan işkence sonucu oluşan izlere benzediğine de dikkat çekti.

ikinci test

Aslında, Mısır Güvenlik Teşkilatı’nın ve Regeni’nin ölümüyle suçlanan Kahire polis teşkilatının dört üst düzey temsilcisi ikinci kez yargılanıyor ve duruşma Salı günü başladı.

2021’de Roma’daki bir yargıç, sanıkların suçlama konusunda resmi olarak bilgilendirildiğine dair kesinlik olmadığını ileri sürerek davayı açıldığı gün reddetti.

Ancak İtalya Anayasa Mahkemesi eylül ayında aldığı bir kararla isimleri Şerif Magdi, Tarık Sabre, Hisham Hilmi ve Acer Kemal olarak açıklanan 4 kişiye herhangi bir resmi tebligat yapılmasa bile davanın devam edebileceğine hükmetti. Mısırlı yetkililer açıklama yapmayı reddetti.

Mısırlı yetkililer Regeni’nin sıradan hırsızların kurbanı olduğunu söylüyor.

Dava, İtalya ile Roma’nın terörle mücadeledeki müttefiki Mısır arasındaki ilişkilerde gerginlik yarattı. Bir noktada İtalya, Mısır’a soruşturmada işbirliği yapması yönünde baskı yapmak için büyükelçisini geri çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking