Cumartesi, Temmuz 27

Kuzey Işıkları, Türkiye dahil olmak üzere çok sayıda ülkede görüldü

Getty Images
Pazar akşamı Kuzey Işıklarını Macaristan’dan görmek mümkün oldu

Hafta sonu Kuzey Işıkları Kuzey Yarımküre’deki birçok ülkeden görülebilecek.

“Aurora Borealis” olarak da bilinen Kuzey Işıkları, ABD, Kanada, İngiltere, Macaristan, Ukrayna gibi birçok ülkede ortaya çıkarken, Türk sosyal medya kullanıcıları da pembe, kırmızı ve yeşille kaplanmış gökyüzünün fotoğraflarını paylaşıyor. .

Güneş uzmanları, Dünya’ya çarpacak jeomanyetik fırtına sayesinde hafta sonu Kuzey Işıkları’nın pek çok yerden gözlemlenebileceğini açıkladı.

Dans eden yeşil ve kırmızı dalgalardan oluşan Kuzey Işıkları, Dünya’nın manyetik alanındaki bozulmalar nedeniyle yüksek veya alçak enlemlerde saatlerce gözlemlenebiliyor.

Bu ışık festivali en çok Dünya’nın manyetik uçları olan kuzey ve güney kutuplarında görülür.

Güneş rüzgarı olarak bilinen Güneş’ten gelen parçacıklar, milyonlarca kilometre yol kat ettikten sonra sonunda Dünya’ya ulaşır.

Daha sonra Dünya’nın manyetik alanı tarafından kutuplara doğru yönlendirilirler.

Hangi gaz molekülleri atmosferin hangi katmanıyla karşılaştıklarına bağlı olarak, farklı dalga boylarında ışık olarak farklı derecelerde enerji yayarlar; Bu, oksijenin gökyüzünü yeşile, nitrojenin ise gökyüzünü kırmızıya boyamasına neden olur.

Işık kirliliği nedeniyle bu renk aralığını yakalamak bazen zor olsa da, dünyanın dört bir yanından birçok kişinin kamerası veya telefonu Pazar gecesi Kuzey Işıklarını yakalamayı başardı.

Ünlü İtalyan fizikçi ve gökbilimci Galileo Galilei, Roma mitolojisindeki şafak tanrıçası Aurora ve rüzgar tanrısı Boreas’tan ilham alarak 1619 yılında “Aurora Borealis” terimini icat etti.

Kuzey Işıklarının ilk kanıtlarının 30.000 yıl önce Fransa’daki bir mağaranın duvarlarından yansıdığı düşünülüyor.

Telefonunuzdaki bazı uygulamalardan Kuzey Işıklarının ne zaman ve nerede görüleceğini takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking