Salı, Ocak 28

Kritik İlk 72 Saat: Diş Filmlerinden Sonra Bu Hatayı Yapmayın! Ağız kanserine kadar gidebilir

Uzman diş hekimi ve çene cerrahı, sigaranın iyileşme sürecini geciktirerek enfeksiyon ve diğer komplikasyon riskini artırdığını söyledi. Doktor Birkan Taha Özkan, ilk 1 haftanın ardından özellikle ilk 72 saat sigara içildiğini belirtti. Özkan, sigaranın bağışıklık sistemini zayıflattığını, sigara içenlerde diş çekimi sonrası enfeksiyon riskinin 3 kat daha fazla artabileceğini belirterek, oluşabilecek diğer risklere de değindi.

Sigara nikotini, dişin çekim alanının yeniden oluşmasıyla kemik oluşumunun oluşmasını sağlar. Doktor Özkan, “Diş çekimi sonrasında çene kemiğinde oluşan boşluktaki kanama 1 ay içerisinde pıhtılaşarak ana kemiğe dönüşüyor. Dişler iyileştikten sonra 1 hafta içerisinde diş etleri ve çeneler dolmaya başlar.

Diş çekimi sonrasında dişin yer çekimi boşluğu yerine 1 ayda yüzde 80-90, 3 ayda yüzde 70 ve 1 yılda yüzde 50 oranında yeni çene kemiği oluşur. Sigara nikotini dişte kemik oluşumunu engeller. Dişin çekim bölgesinde kan yapıcı ajanların, dolayısıyla pıhtılaşma bölgesinde kemik yapıcı ajanların gelişmesini engeller. Bunun sonucunda çene kemiği oluşmayabilir ancak çene kemiği iltihabına yol açar.

“Sigara içenlerde enfeksiyon ve ağız kanseri riski artıyor”

diş tartımı

Sigara içmek bağışıklık sistemini zayıflatır ve diş çekimi sonrası sigara içenlerde enfeksiyon riski 3 kat artar. Doktor Birkan Özkan şunları söyledi: “Nisan 2024 tarihli güncel bilimsel araştırmalar, sigaranın “alveolit”, çene iltihabı (enfeksiyon) ve diş çekimi sonrası ani başlayan ağrı komplikasyonlarını tetiklediğini ortaya koyuyor.

Nikotinin damar daraltıcı etkileri diş bölgesine ideal kan akışını ve dolayısıyla pıhtı oluşumunu engeller. Sigara, diş çekimi ile oluşan açık yaranın iyileşmesini bozar, çenede kemik iltihabı oluşturur ve yan etki olarak ağız kanserine neden olabilir. Kötü ağız hijyeni ile birlikte sigara içmek, enfeksiyonların hızla yayılmasına ve yaranın apseye dönüşmesine neden olarak hastada yoğun ağrıya neden olabilir.

“Diş çekimi sonrası sigaranın getirdiği riskler”

Diş operasyonları

Diş çekimi sonrası sigara içmenin yaratabileceği riskleri sıralayan Özkan, şöyle konuştu: “Sigara içmek diş çekme bölgesinde kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek yaranın bakterilere açılmasına neden olur, dolayısıyla enfeksiyon riski ciddi oranda artar. Bu enfeksiyon yara bölgesinde apse oluşmasına neden olabilir. Nikotin ve diğer kimyasallar yara iyileşmesini geciktirerek ağrı düzeyini artırır. Sharp Zonk diş çekiminden sonraki 4. günde başlar. Diş çekimi sonrası sigara dişinin çekim bölgesinde oluşan yara, kötü nefes almayla başlar. Diş çekimi sonrasında 4. günde başlayan ağız kokusuna, geçmeyen ağrı da eşlik eder.

diş ağrısı

Uzun vadede diş çekimi yapılan bölgede diş eti çekilmesine ve yakındaki dişlerin kaybına neden olabilir. Çene kemiğinde erime dişin çekim bölgesinde meydana geldiğinden komşu dişlerin diş eti çekilmesine ve komşu dişi ile çene kemiklerinde erimeye neden olabilir. Çenenin dişlerin çizdiği bölgede yetersiz kalması nedeniyle implantasyon ancak çene kemiğinin büyütülmesi veya çene kemiği eklenmesiyle mümkün olabilir. Diş çekildikten sonra önce pıhtılaşma bölgesi oluşmaya başlar, ardından yeni kemik oluşumu başlar. Ancak sigara içenlerde sigara nikotini diş çekme bölgesinde çene kemiklerinin oluşumunu engeller ve çene kemiği zayıflar. Diş çekim bölgesinde nikotine bağlı çene kemiklerinin oluşması engellendiğinden çene kemiği zayıflar. Bu nedenle çenedeki zayıflık ve incelme, çenenin çarpması veya çenenin çarpması sırasında çenenin kırılmasına neden olabilir.

“İlk 72 saat sigara içilmemeli”

AW378103_01

İyileşme sürecini hızlandırmak ve komplikasyonları önlemek için ipuçları verdi. Doktor Özkan şunları söyledi: “Zorlu dişlerin iyileşmesinde, basit diş çekimine göre komplikasyon riski daha yüksektir. Zor diş çekimi sonrasında sigara içmek ağrı riskini ve enfeksiyon komplikasyonlarını artırır. Bu nedenle sigara içenlerde diş çekimi zorluğunda özel dikkatli cerrahi teknik seçimi ve hassasiyet, sigara sonrası enfeksiyon ve ağrı komplikasyonları riskini önemli ölçüde azaltır. Diş çekimi sonrasında ilk hafta özellikle ilk 72 saat sigara içmemelisiniz. Bu kritik süre yarada kan pıhtısının oluşması ve çene kemiğinin gelişmesi ve enfeksiyondan uzak tutulması açısından kritiktir.

Elektronik sigara masum değil

Elektronik sigara masum gibi görünse de diş çıkarma sonrasında kullanılması önerilmez. Çünkü e-sigara dumanının içindeki duman, emme enerjisiyle pıhtıyı ortadan kaldırarak yara bölgesine zarar verebilir. Ağız hijyenine dikkat edilmeli, ardından diş çekimi, dişlerin çekildiği bölgedeki diş etlerinden ve yakındaki dişlerin dikkatli bir şekilde fırçalanması şarttır. Ayrıca reçete edilen antimikrobiyal veya tuzlu su da düzenli olarak kullanılabilir. Diş çekimi sonrası komplikasyonları önlemek için sigaradan kaçınmak önemlidir. Diş çekiminin cerrahi prosedürü sigarayı bırakmak için önemli bir neden olabilir. Alışkanlıklarınızı gözden geçirmenin zamanı geldi. Sağlıklı bir ağız, sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır.”

(İha)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir