Cumartesi, Temmuz 27

Kış aylarında bağışıklığı güçlendirecek öneriler

“The Journal of Allergy and Clinical Immunology” dergisinde yayınlanan araştırmada göğüs hastalıkları uzmanı Dr., soğuğun bağışıklığı azalttığını söyledi. Kahretsin Erdemir Işık, kış aylarında grip salgınının arttığını, grip aşısının son derece önemli olduğunu söyledi. Işık, şunları söyledi: “Grip aşısının içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda her yıl yenileniyor. Araştırmalar, aşıların kronik sağlık sorunu olmayan yetişkinlerde yüzde 80 civarında koruyucu olduğunu ortaya koydu. Bağışıklık sistemi zayıf olanların, kronik hastalığı olanların, kamu hizmetinde çalışanların, sağlık çalışanlarının ve 65 yaş üstü kişilerin grip aşısını yaptırmayı ihmal etmemeleri çok önemli. Günümüzde grip aşısı oldukça güvenli hale geldi ve her yaştan insana güvenle uygulanabiliyor. Bu ifadenin yumurta alerjisi olan kişileri, hamileliğin ilk üç ayındaki kadınları ve 6 aydan küçük çocukları kapsamadığını unutmamak önemlidir. “Grip virüsleri yayılmadan, zamanında uygulanan grip aşıları sayesinde kendinizi gripten büyük ölçüde korumak mümkün.”

Bağışıklık sistemi güçlendirilmeli

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, havaların soğumasıyla bağışıklık sisteminin zayıflama eğiliminde olduğunu, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmenin anahtarının doğru beslenme ve takviye olduğunu söyledi. Işık, şunları söyledi: “Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için doğru beslenme şarttır.

Bağışıklık sistemi hücrelerinin yakıtı tüketilen gıdalardan gelir. Vücuttaki mineral ve vitamin dengesinin bozulması bağışıklık sisteminin tepkilerini değiştirir. Bu nedenle mevsim meyve ve sebzelerini tüketmek önemlidir. Doğal antibakteriyel özelliği olan C vitamini, zencefil ve sarımsaktan zengin yeşil yapraklı sebzeler öğünlerde yer almalıdır. Omega-3 yağ asitleri her zaman olduğu gibi önemlidir, mümkünse haftada en az iki kez balık tüketilmelidir. E vitamini ve çinko açısından zengin ceviz, badem gibi kuru meyveler diyete eklenmelidir. Elbette protein alımı da aynı derecede önemlidir. Dengeli beslenme daha sağlıklı olmanın koşullarından biri olsa da kan tahlilleri sonucunda vitamin ve mineral eksikliği tespit edildiğinde doktor tavsiyesi üzerine takviye kullanmak gerekebilir. “D vitamini, C vitamini, A vitamini, beta glukan, glutatyon, çinko ve E vitamini takviyeleri ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz” dedi. Merda Erdemir Işık, şunları söyledi: “Kış aylarında sağlığınızı korumak için aşı yaptırmak, sağlıklı beslenmek ve doktorların önerdiği takviyeleri kullanmak önemli olsa da günlük hayatta alınması gereken bazı önlemlerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Sözlerini şöyle tamamladı: “Uyku kalitesine dikkat etmek, elleri düzenli olarak sabun ve suyla yıkamak, kalabalık ortamları havalandırmak, düzenli egzersiz yapmak ve insanlarla selamlaşırken fiziksel teması en aza indirmek de Sağlığa önemli faydalar sağlıyor”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking