Cumartesi, Temmuz 27

Japonya’da 1250 yıllık çıplak festivale ilk defa kadınlar katıldı

Kadın katılımcılar, peştamal benzeri bir kıyafet giyen erkeklerin aksine, uzun mor elbiseler ve beyaz şortlar giydiler ve bambu hediyeler taşıdılar.

REKLAM

Japonya’da 1.250 yıldır düzenlenen Hadaka Matsuri yani Çıplak Festivali’ne bu yıl ilk kez kadınlar katıldı.

Festivalde normalde ilahiler söyleyen, tapınağa doğru itişip kakışan, “Washoi! Washoei!” sloganları atan yarı çıplak adamlardan oluşan bir deniz görülür. yani “Hadi gidelim! Hadi gidelim!”

Ancak erkek egemen bir toplum olan Japonya’da bu yıl bir grup kadının katılımıyla bu asırlık gelenek değişti.

Ailesi nesillerdir Konomiya festivalinde çalışan Atsuko Tamakoshi BBC’ye şunları söyledi: “Arka planda kadınlar festivalde erkekleri desteklemek için her zaman çok çalıştı.”

Erkeklerin tapınakta mutluluk için dua etmeden önce kötü ruhları kovmaya çalıştıkları festivale kadınların doğrudan katılması fikri daha önce hiç önerilmedi.

Naruhito Tsunoda’ya göre aslında böyle bir yasak hiç olmadı ama kimse de bunu sorgulamadı. Böyle bir talep gündeme gelince izin almak zor olmadı.

Tsunoda, Reuters’e verdiği demeçte, “Bence en önemli şey herkes için eğlenceli bir festival düzenlemek. Tanrı’nın çok mutlu olacağını düşünüyorum.”

Ancak 56 yaşındaki Tamakoshi, “Kadınların erkekler festivalinde ne işi var?”, “Bu bir erkek festivali, durum ciddi” diyenlerin de olduğunu söyledi.

Çıplak katılmadılar

Kadın katılımcılar, peştamal benzeri bir kıyafet giyen erkeklerin aksine, uzun mor elbiseler ve beyaz şortlar giydiler ve bambu hediyeler taşıdılar.

Erkekler bir kez daha tapınağa akın etti ve tanrı Shin Otoko’ya dokunmak için kelimenin tam anlamıyla üst üste durdular. Geleneğe göre Shin Otoko’ya dokunmak kötü ruhları uzaklaştırır.

Ancak kadınlar dondurucu soğuğun içinden geçerken izleyiciler “Gambatte” veya “devam et!” diye slogan attılar. Konomiya Şinto tapınağının avlusuna girdi ve erkekler gibi kendisine soğuk su sıçradı.

Öte yandan Japonya’nın kuzeyindeki Kokuseki Tapınağı’nda bu yıl son kez bir çıplaklar festivalinin daha düzenleneceği açıklandı. Gösterilen gerekçe ise festivale devam edecek kadar genç olmamasıydı.

Bu da kadınların benzer festivallere katılımının gerekli olduğunu kanıtlayan bir diğer etkendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking