Çarşamba, Mart 12

İklim değişikliği de çikolatayı tehdit ediyor

Batı Afrika’daki dünya kakao üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini karşılayan çiftçiler, son yıllarda aşırı sıcaklıklar, hastalıklar ve dengesiz yağışlarla mücadele ettiler.

Bu olumsuzluk, kakao üretiminde bir azalmaya yol açarak fiyatlarda hızlı bir şekilde artışa yol açtı.

Bağımsız araştırma grubu Climate Central’ın raporuna göre, petrol, kömür ve metan gazı kullanımı nedeniyle sıcaklıklardaki artış Fildişi Sahili, Gana, Kamerun ve Nijerya’da daha yaygındır.

Fildişi Sahili ve Gana büyük üreticiler olsa da, araştırmacılar sıcaklık verilerini ve iklim modellerini inceleyerek küresel ısınmanın etkilerini değerlendirdiler.

Kakao üretimi için kritik eşik üstesinden geliyor

Araştırmanın bir parçası olarak, kakao üretimi için ideal sıcaklık seviyesi 32 derecedir, bu seviyenin üzerindeki sıcak gün sayısı son on yılda üç hafta artmıştır.

2023’te, ortalama sıcaklık ortalamaları rekor seviyelere ulaştığında, incelenen alanların üçte ikisinde sıcaklık en az 42 gün boyunca 32 derecenin üzerinde artmıştır.

Bilim adamları, aşırı ısının kakaonun verimini ve kalitesini azalttığını belirtiyor. Buna ek olarak, bit, düzensiz yağış, kaçakçılık ve yasadışı ekstraksiyon gibi diğer faktörler kakao üretimini olumsuz etkilemektedir.

Kuraklık kuvvetleri üreticileri

British Charity Help Christian Aid tarafından yayınlanan bir başka araştırma, Batı Afrika’daki kakao çiftçilerinin iklim değişikliğinin neden olduğu hava koşullarına karşı savunmasız olduklarını ortaya koyuyor.

Raporda, 2023’te aşırı yağmurdan zarar gören kakao üretiminin 2024’te kuraklıktan olumsuz etkilendiğini belirtiyor.

Hıristiyan yardımından Osai Ojight, kakao üretimi, dünyanın en yoksul bölgelerinde ve altını çizen “İnsan tabanlı iklim değişikliği bu ciddi beslenme tehdidini veriyor” dedi.

Fiyatlar tarihsel seviyelere ulaştı

Üretimin düşüşü küresel kakao fiyatlarında ciddi artışlara yol açtı. 2023’ün sonundan bu yana, Londra ve New York çantalarındaki kakao fiyatları hızla artarken, New York pazarındaki ton başına fiyat 10.000 dolardan fazla arttı. Aralık 2023’te fiyatlar 12.000 $ 500’ü aşan bir rekoru kırdı.

Daha önce yıllarca 2.000 ila 3 bin dolar arasında olan fiyatlar da çikolata üreticilerini etkiliyor. İsviçre’ye dayanan Lindt & Spritungli, kakao maliyetlerindeki artış nedeniyle 2024’te fiyatlarını tekrar artıracağını açıkladı.

Güvenlik ve İklim Değişikliği Büyük Tehditler

Mississippi Eyalet Üniversitesi Profesör Narcisa Pricope, kakao üretiminin özellikle kuraklık nedeniyle “varoluşsal bir tehdit” ile karşılaşması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Çölleşme Sözleşmesi kapsamında yapılan bir çalışmada, dünyanın kara kütlesinin dörtte üçü son 30 yılda kuru hale geldi. Bilim adamları, bu durumun ana nedeninin sera gazı emisyonları olduğunu söylüyor.

“Kuraklığa karşı mücadele, gezegenin sadece çikolata tasarrufu değil, aynı zamanda gezegenin hayatta kalma yeteneğini korumak için de gereklidir.” Dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

bonus veren siteler Padişahbet Hiltonbet Giriş
handycasinozone.com freebetstake.com