
Doğu Karadeniz, görkemli doğası ve zengin yeraltı su kaynakları ile dikkat çekiyor. Şehirdeki böbrek taşlarını düşürmeye ek olarak, mide rahatsızlığı, cilt ve göz hastalıkları, “suyu iyileştirecek” insanlar arasında yerel ve yabancı turistlerden şikayet ediyor ve “acı su” nedeniyle ağızdaki ağrıya mineral suyu da deniyor. Bölgenin çeşitli bölgelerinden düşük akışlı maden suyu tüketimini uyaran uzmanlar, tarım alanlarından çıkarılan suyu tüketmenizi önermektedir, sertifikalı ve analiz edilmiştir.
Trabzon’da 20 Kaynak Kaynak
İçeriğin analizi olmadan doğal su kaynaklarının kullanımının sağlık açısından riskli olduğunu beyan ederek, Jeoloji Mühendisliği Bölümü KTU Mühendisliği Fakültesi. Dr. Fatma Gültekin, Su kaynakları kullanım alanlarına dikkat çekti. Prof. Dr. Gültekin, “Doğu Karadeniz bölgesi, küçük kurslar, mineral suyu, bilimsel olarak mineral suyu ve yüksek iyon içeriği olarak adlandırıldı.
Bu sular farklı alanlardan, farklı bölgelerden ve farklı miktarlardan indirilir. Her biri diğerini diğerine sunar. Bu suların bazıları devletin çeşitli kurumları tarafından belirlenmiştir. Mineral çalışmaları Trabzon’daki çalışmalarında yaklaşık 20 kaynağın varlığına yol açmıştır. Kaynakların rutin kimyasal analizleri yapıldı, çoğu akış ve boşaltma açısından yetersiz kabul edildi, bu nedenle iş devam etmedi “dedi.
“Sağlık açısından hasar yaratabilir”
Minareto’nun suları rastgele ve kontrolsüz tüketilir. Dr. Fatma Gültekin, “Su kaynaklarının değerlendirilmesi sırasında dikkat etmemiz gereken bazı sorunlar var. Her yerde, bir kaynağın boş olduğunu ve buradaki suyun iyileştiğini düşünüyoruz. İnsanlar bu suları içeride ne olduğunu bilmeden kullanıyor.
Bu yararlı olabilir, aynı zamanda iyonlar, ağır metaller ve çevredeki sudaki insani faaliyetler de suda yer alan zararlı parametreler nedeniyle sağlık açısından hasar yaratabilir. Bu kaynaklar analiz edilmeli ve özellikleri belirlenmelidir. Yerel nüfus tarafından bilinçli veya bilinçsiz olarak kullanılan bu suların hijyenik koşullarda halka sunulması önemlidir “dedi.
“Su kaynaklarının analizine danışabilirler”
Gültekin, su kaynaklarının gelecekte çok daha değerli olacağının altını çiziyor, “oradan su içmemeye çalıştığınız bölgede su kaynağı çevresinde tarımsal bir alan varsa. Çünkü döllenme ve püskürtme her şekilde gerçekleştiriliyor.
Bataklıktan suları kullanmamayı öneririm. Su son yıllarda hayatımız için çok önemlidir. İnsan nüfusu artıyor, ancak su kaynakları sabit. Sularımızı korumalıyız. Çevremizdeki maden sularını görürsek, kirletmeyecek şekilde korumalıyız. Vatandaşlarımız ilgili yetkililere danışabilir ve su kaynaklarını analiz etmek için bize danışabilir ”dedi.
“Bunun doğal ve iyileştirici olduğuna inanıyoruz”
Bölgede iyileştirici su tüketen Ayfer Demiren, “Bu su yaklaşık 200 yıllık bir sudur. Yaz aylarında soğuk, kışın sıcak akışlar. Kaynağı bilmiyoruz, ancak bunun doğal ve iyileştirici bir su olduğuna inanıyoruz. Şişelerimizi ve içecekleri doldurmak için kullanıyoruz.
Cohkun Komar, “Sanırım köydeki menşe suları analiz edilmeden sarhoş olmamalı. Ailemden duyduğum sürece arakli’da acı su, böbrek hesaplamasının iyi ve iyileştirici olduğunu biliyorum. Köylerde akan herhangi bir su yerle karıştırıldı. Vatandaşlar bilmeden içebilir.” Dedi.
(DHA)