Pazar, Aralık 22

Havuçlarda anti-tümör özellikleri bulundu

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden makine ve üretim teknolojileri alanında uzman Dr. Gamze Nur Müjdeci, doğal ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilebilen melaninin özelliklerini araştırmak için bir çalışma başlattı.

TÜBİTAK’ın desteklediği çalışmada havuç kabuğundan elde edilen melaninin akciğer hücrelerinde anti-tümör özelliği ortaya çıktı.

[Fotoğraf: AA]

“Anti-tümör ve antioksidan özellikleri tespit edildi”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Müjdeci, çalışmada elde edilen sonuçların biyoteknoloji ve kanser tedavisi alanında yeni ufuklar açma potansiyeli taşıdığını söyledi.

Proje kapsamında birçok tarım ürününden melanin elde etmek için çalıştıklarını belirten Müjdeci, şöyle konuştu: “Melanin üretirken bölgede en yüksek miktarın havuç kabuğu, karpuz kabuğu, kavun kabuğu, soğan kabuğu ve pekmezle denemesini yaptık. Daha sonra daha fazla araştırma yaptık.” “Ayrıca melaninin antikanser ve antioksidan özelliklerini de çalışmalarda gösterdik” dedi.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

“Bu sonuçlar gelecekteki kanser tedavi yöntemleri için umut verici.”

Yapılan araştırmaların atık kategorisindeki organik atıkların değerli hammadde olarak kullanılabileceğini ortaya koyduğunu vurgulayan Müjdeci, şöyle konuştu:


“Havuç kabuğundan elde ettiğimiz melanin, akciğer hücrelerinde önemli anti-tümör özellikleri gösterdi. Bu sonuçlar gelecekteki kanser tedavi yöntemleri için umut verici ve biyoteknoloji laboratuvarımızın anti-tümör ötesinde üretim odaklı çalışmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Melanin, aynı zamanda kozmetik, gıda katkı maddeleri ve biyomateryal üretimi gibi çeşitli endüstrilerde renklendirici madde olarak başka bir potansiyel kullanım alanıdır. Bu çok yönlü bileşik, çeşitli endüstrilerde yenilikçi çözümler sağlama yeteneğine sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi gaziantep escort