Cumartesi, Temmuz 27

‘Gerçekten büyük bir şeye rastlamış olabiliriz’ Yarık damak, alışılmadık derecede küçük kafalar… ABD’de çok sayıda bebekte benzer doğum kusurları tespit edildi! Uzmanlar ondan şüpheleniyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde en az 10 ve muhtemelen 12’den fazla çocuğa, doktorların rahimde fentanile maruz kalmayla ilgili yeni bir sendrom olduğuna inandığı hastalık teşhisi konuldu. Çocuklarda yarık damak ve alışılmadık derecede küçük kafalar gibi belirgin doğuştan fiziksel kusurlar var. Uzmanlar ortak bir genetik neden ortaya koyamasa da hepsinin hamilelik sırasında fentanil başta olmak üzere sokak uyuşturucularını kullandıklarını iddia eden annelerden doğdukları iddia edildi.

NBC Haber’in haberine göre; Konuyla ilgili konuşan March of Dimes Başkanı Dr. Elizabeth Cherot, “Bu endişe verici” derken, “Bu ortak özelliklerin tanımlandığını gördüğümüzde, gerçek bir sendromu keşfediyor olabiliriz” dedi. Bir açıklama yaptı.

Wilmington, Delaware’deki Nemours Çocuk Sağlığı’nda altı, California’da iki, Massachusetts ve Rhode Island’da birer çocuk tespit edildi. Nemours’ta genetik danışman olan Erin Wadman ve meslektaşları da bulgularını Genetics in Medicine Open’da yayınladılar.

“BU YÜZ ÇOK TANIDIK GÖRÜNÜYOR”

Çocukların durumu arasındaki bağlantı, Wadman’ın doğum kusurlarıyla doğan bir çocuğa danışmanlık sağlamak üzere çağrıldığı Ağustos 2022’de ortaya çıktı. Söz konusu çocuğu gördüğünde ne düşündüğünü anlatan Wadman, şunları söyledi: “Randevuda oturuyordum ve bu yüz çok tanıdık geldi. Bu hikaye çok tanıdık geldi. Ben de bu hastanın bana nasıl bu kadar çok şey hatırlattığını düşünüyordum. Sene başında gördüğüm hastayı. Sonra da gördüğüm diğer hastaları…” dedi. Wadman, “İşte o zaman burada gerçekten büyük bir şeye rastlayabileceğimizi düşündük” diye devam etti. dedi.

Yarık damağa ek olarak, 10 çocuğun alışılmadık derecede küçük vücut ve kafalara sahip olduğu kaydedildi. Göz kapakları düşük olan çocukların burunları yukarıya doğru kalkıktır ve alt çeneleri genellikle küçüktür. Ayakları aşağı ve içe dönüktür ve orta ayak parmaklarından ikisi perdelidir. Erkek bebeklerde genital düzensizliklerin ortaya çıktığı rapor edilmiştir. Bazılarının beslenme sorunu yaşadığı ve başparmaklarının tam oluşmamış olabileceği belirtildi.

Fiziksel benzerlikler, Wadman ve Nemours meslektaşı genetikçi Dr. Karen Gripp’in Smith-Lemli-Opitz adlı sendromu hatırlamasına neden oldu. Bu vakalarda genetik varyantlar, fetüslerin normal hücre fonksiyonu ve beyin gelişimi için gerekli olan kolesterolü nasıl işlediğini etkiler.

ŞÜPHELER ORADA ODAKLI

Ancak çocukların hiçbirinde Smith-Lemli-Opitz varyantı veya onları bu tür kusurlara maruz kalma riskine sokan başka bir varyant yoktu. Aynı zamanda çocuk doktoru olan Gripp ve Wadman, fentanilin hamilelik sırasında kolesterol metabolizmasında benzer bozulmalara neden olabileceğinden şüpheleniyor.

Uzmanlar raporlarında şöyle yazdı: “Fentanilin kolesterol metabolizması üzerindeki etkisi dolaylı kanıtlara dayalı olarak doğrudan test edilmemiş olsa da, gelişmekte olan fetüste kolesterol metabolizmasını etkilediği biyolojik olarak makuldür.” dedi.

Çocuklarda doğumda fentanil maruziyeti pozitif çıktı. Ancak Nemours’un ekibi hamilelikleri boyunca önemli miktarda ilaca maruz kaldıklarından şüpheleniyor.

Ancak Wadman, bulguları doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Wadman, “Sadece bunun aslında fentanil olduğunu ve içine hiçbir şey eklenmediğini veya başka bir ilacın eksik olduğunu göstermek için bile” dedi.

OLASI NEDENLER DEĞERLENDİRİLİYOR

Henüz fentanili bu vakalarla ilişkilendiren bir kanıt yok ve aslında birçok olası neden var. Kusurlara diğer sokak ilaçları veya fentanil kaynağındaki kirletici maddeler neden olmuş olabilir. Zika gibi sivrisinek kaynaklı hastalıkların, bebeklerin rahimde maruz kalması durumunda mikrosefali’ye (alışılmadık derecede küçük kafalar) neden olduğu bilinmektedir, ancak Zika’nın bu vakalarda bir rol oynadığına dair hiçbir kanıt yoktur.

Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü müdürü Dr. Nora Volkow, çalışmadaki kadınların “aynı zamanda çok fazla uyuşturucu aldığını” söyledi. Volkow, “Bunun sadece fentanilin etkisi mi yoksa gerçekten başka ilaçların veya diğer kombinasyonların etkisi mi olduğunu belirlemek çok zor” dedi. dedi.

Keşfetmek
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Bar cinayeti zanlısının cezası açıklandı! Bar cinayeti zanlısının cezası açıklandı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hükümet sonrası enflasyon ve asgari ücret mesajıCumhurbaşkanı Erdoğan’dan hükümet sonrası enflasyon ve asgari ücret mesajı
Ambulansa yol veren tren makinisti plaketle onurlandırıldıAmbulansa yol veren tren makinisti plaketle onurlandırıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking