Cumartesi, Temmuz 27

Ateş Nasıl Düşürülür? Evde Ateş Düşürme Yöntemleri Nelerdir?

Yüksek ateşle karşı karşıya kalan ebeveynler paniğe kapılabilir ve ateşi düşürmek için bazı yöntemlere başvurabilirler. Bu yöntemler bazen ateşi azaltmak yerine arttırabilmektedir. Vücut sıcaklığının 38 derece ve üzerinde olması yüksek ateş olarak tanımlanıyor. Ateşin yüksek olduğu durumlarda febril nöbetler meydana gelir. Bu durum en çok 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Ateşli kasılmaların meydana geldiği vücut ısısı genellikle 39-40 dereceye ulaşır.

Bu durumlarda çocukta morarma ve bilinç kaybı yaşanabilir. Bu durumda paniğe kapılmadan bebeğin düşmesini veya bir yere çarpmasını engellemeniz, başı size dönük ve hava kanalları açık olacak şekilde sırtüstü yatırmanız gerekir. Ateşi olan kişide sıtma hastalığı vardır ve bunu örtbas etmek isteyebilir. Kişinin ateşinin üzerini örtmemeli ve sıcak duş almasına izin vermemelisiniz. Sıcak bir duş vücut ısınızın aniden düşmesine neden olur.

Evde ateşi düşürme yöntemleri nelerdir?

Evde ateşi düşürmenin birçok farklı yolu vardır. Ateşi düşürmek için ateşi olan kişinin yaşına uygun bir yöntem belirlenmelidir. Yüksek ateşin en tehlikeli olduğu yaş grubu bebek ve çocuklardır. Evde bebek ve çocukların ateşini düşürmek için kullanılabilecek yöntemler:

● Çocukların hastalanmaması için genellikle kat kat giydirilir ve bulundukları odanın sıcak tutulmasına özen gösterilir. Yüksek ateş durumunda çocuğun fazla kıyafetlerinin çıkarılması gerekir. Çocuğun bulunduğu odanın sıcaklığı 20 dereceye düşürülür.

● Anne sütü bu aşamada çok önemlidir. Bebeğiniz emziriyorsa ateşi olduğu sürece onu emzirmeye devam etmelisiniz. Çocuğunuz emzirmiyorsa bol sıvı vermeye dikkat etmeniz gerekir. Yüksek ateşle birlikte sıvı kaybı da yaşanacağından bol sıvı tüketmeniz gerekmektedir.

● Evde ateş düşürücü veya fitil varsa kullanım yöntemine göre çocuğunuza gereken dozda uygulayabilirsiniz.

● Sıcak su hazırlayarak bebeğinize güzel bir duş verebilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin vücut ısısı aniden düşmeye başlayacaktır.

● Çocuğunuzun alnına ıslak bez, asetatlı su gibi maddeler sürmemeli, doktorunuz önermediği sürece antibiyotik vermemelisiniz.

Ateş nasıl düşürülür Evde ateş düşürme yöntemleri nelerdir?

Yetişkinlerde yüksek ateş nasıl azaltılır?

Bebek ve çocuklarda yüksek ateşi düşürürken daha dikkatli olmak gerekir. Ancak yetişkinlerde yüksek ateşi düşürmek daha kolaydır. Ateşi düşürmenin en etkili ve hızlı yollarından birinin ılık suyla duş almak olduğunu unutmamalısınız. Ateşiniz varken üşüyorsanız veya sıtıyorsanız üzerinizi örtmeyin ve oda sıcaklığını düşürerek sıcak bir duş alın. Yetişkinlerde ateşi düşürmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

● Sıcak suyla duş alın,

● Bol su içirin,

● Ateş düşürücü ilaçlar içmek,

● Kolay nefes alabilmek için burnunuzu açık tutun.

● Kompleksi soğuk bir bezle koltuk altlarına uygulayın.

● Oda sıcaklığını düşürün.

● Rahat, bol giysiler giyin ve fazla giysileri çıkarın.

● Bol bol dinlenin.

● Kahve, alkol ve sigaradan uzak durun.

Ateşi düşürmeye yardımcı olan besinler

Bazı yiyecek ve içecekler de ateşin düşürülmesine yardımcı olur. Vücut ısısını düşürmeye yardımcı olan besinler,

● Kuruyemişler

● Mor ve koyu kırmızı yiyecekler

● Yeşil çay

● Çilek, ahududu ve mandalina

● Yeşil gıdalar

● Zerdeçal ve zencefil

● Enginar, ceviz, toz biber

● Kiraz, lahana, elma püresi

● Kızılcık, kekik, pancar

● Bol su içmek vücut sıcaklığının kısa sürede dengelenmesine yardımcı olur.

Uyuz tedavisinde sirke nasıl kullanılır? Uyuz evde nasıl tedavi edilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking