Ukrayna’nın Rusya’ya saldırı başlatması üzerine Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yeni yardım paketini açıkladı.
ABD, Cuma günü Ukrayna’ya Rusya’ya karşı askeri operasyonlarında yardımcı olmak amacıyla 125 milyon dolarlık (4,1 milyar Türk lirası) yeni bir askeri yardım paketini duyurdu.
Pakette hava savunma sistemleri, radarlar ve tanksavar silahları gibi Kiev’in ihtiyaç duyduğu ekipmanlar yer alıyor.
Pakette ayrıca Stinger füzeleri, 155 mm ve 105 mm topçu mühimmatı, Yüksek Hareketli Topçu Füze Sistemi (HIMARS) mühimmatı ve araçları da yer alıyor.
Ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, Ukrayna’nın ABD tarafından sağlanan silahlarla Rusya’ya saldırı başlatmasının hükümet politikalarıyla tutarlı olduğunu söyledi.
Biden yönetimi, geçtiğimiz günlerde Kursk’ta da görüldüğü gibi, karşı saldırılar da dahil olmak üzere ABD silahlarının Rusya’ya karşı kullanılmasına izin veriyor.
Ancak Rusya içindeki hedeflerin ABD silahlarıyla vurulması onaylanmıyor.
Washington’un son yardım kararıyla birlikte savaşın başladığı Şubat 2022’den bu yana ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı askeri yardımın miktarı 55,6 milyar doları (1,8 trilyon Türk lirası) aştı.
Son yardım, Kiev’in Rusya’ya karşı saldırı başlattığı döneme denk geliyor.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları İzleme Örgütü Cuma günü yaptığı açıklamada, Temmuz ayında kaydedilen sivil kayıplarının 219 olduğunu ve en az 1.018 kişinin yaralandığını söyledi.
Aynı gün Rusya, doğu Donetsk bölgesindeki Kostiantynivka’ya füze saldırısı düzenleyerek 14 sivili öldürdü, 44 kişiyi yaraladı.
Putin, Şubat 2022’de yaptığı açıklamada “Minsk anlaşmalarının artık mevcut olmadığını” söyledi.
Bu açıklamadan bir ay sonra, Türk hükümetinin diplomatik girişimlerinin ardından Rusya ve Ukrayna, İstanbul’da bir dizi barış görüşmesi gerçekleştirdi ve hatta gelecekteki barış anlaşmasının taslağı üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak Kiev yönetimi daha sonra tutumunu değiştirerek görüşmelerden çekildi.
Aynı yılın Ekim ayında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Putin’in cumhurbaşkanı olduğu sürece Rusya ile her türlü barış görüşmesini yasaklayan bir kararname imzaladı.
Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını ilk kez 2014 yılında işgal etmişti.
Kırım’ın işgalinden kısa bir süre sonra, etnik Rus nüfusun ağırlıklı olduğu Donbass’taki Luhansk ve Donetsk oblastları, Rusya’nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş ilan etti ve tanınmayan iki cumhuriyet kurdu. Daha sonra Rusya, Ukrayna’yı işgalinin bir parçası olarak bu iki cumhuriyeti ilhak etti.
Şubat 2022’de Rusya, Ukrayna’nın “Nazilerden kurtarılması gerektiğini” öne sürerek ülkeye geniş çaplı bir işgal başlattı ve özellikle doğu Ukrayna’da çatışmalar hala devam ediyor.