Cumartesi, Temmuz 27

ABD seçimleri: Nikki Haley yarıştan çekildi; Trump, Biden’a karşı ‘tek aday’ kaldı

Nikki Haley, “Süper Salı” yenilgisinin ardından başkanlık ön yarışından çekildi. Donald Trump, 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçilerin “tek adayı” olmaya devam ediyor.

REKLAM

Güney Carolina’nın eski valisi Nikki Haley, 15 eyalette düzenlenen ‘Süper Salı’ olarak adlandırılan ön seçimlerde aldığı ağır yenilginin ardından başkanlık kampanyasını askıya aldı.

Donald Trump bu nedenle 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin tek adayı olmaya devam ediyor.

Güney Carolina’nın Charleston kentinde yaptığı konuşmada Trump’a destek vermeyen Haley, “Partimizin içinde ve dışında kendisini desteklemeyenlerin oylarını kazanmak artık Donald Trump’ın elinde. Umarım bunu başarabilir.” ” GİBİ.”

Haley, “Kampanyamı askıya almanın zamanı geldi. Amerikalıların seslerini duyurmasını istediğimi söyledim. Yaptım. Pişman değilim.” dedi.

2024 başkanlık yarışında iki eyalette birinci olan Haley, Cumhuriyetçi Parti’de ön seçimi kazanan ilk kadın aday olarak tarihe geçti.

Süper Salı olarak bilinen yarışta 15 eyalette seçmenler oy kullanırken Haley, Vermont hariç tüm eyaletleri kaybetti. Haley Pazar günü Columbia Bölgesi’ni kazandı.

Eski Birleşmiş Milletler büyükelçisi Haley, Şubat 2023’te yarışa girdiğinde Trump’ın ilk önemli rakibiydi. Kampanyası, Trump’ın Başkan Joe Biden’ı yenemeyecek kadar “kaos ve kişisel şikayetlerle dolu” olduğunu savundu.

52 yaşındaki Haley, hem 77 yaşındaki Trump’a hem de 81 yaşındaki Biden’a eleştiri olarak 75 yaş üstü politikacılara yeterlilik sınavı yapılması çağrısında bulunmuştu.

Trump aleyhine açılan ceza davalarını siyasi saikli olmakla eleştiren Haley, Trump’ın başkan olması halinde federal mahkemede suçlu bulunması halinde onu affedeceğine söz verdi.

Trump gelecek haftayı sabırsızlıkla bekliyor

Donald Trump Salı gecesi Cumhuriyetçilerin arkasında birleştiğini söyledi, ancak Haley sözcüsü Olivia Perez-Cubas kısa bir süre sonra şunları söyledi: “Birlik sadece ‘Birlik olduk’ demekten gelmez.”

Perez, “Bugün, her eyalette, Donald Trump hakkında derin endişelerini ifade eden büyük bir Cumhuriyetçi seçmen bloğu var. Bu, partimizin başarılı olması için ihtiyaç duyduğu birlik değil. Bu seçmenlerin endişelerini gidermek, Cumhuriyetçi Parti’yi ve Amerika’yı daha iyi hale getirecektir.” Cubas dedi. Getirecektir.” dedi.

Eski Başkan Trump, bu ayın sonunda Cumhuriyetçilerin adaylığını güvence altına almak için gereken 1.215 delegeye ulaşma yolunda ilerliyor.

Trump, Alabama’da yüzde 70, Teksas’ta yüzde 61 ve Kaliforniya’da yüzde 70’e yakın oy aldı.

Trump ayrıca Alaska, Arkansas, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Kuzey Carolina, Oklahoma, Tennessee, Utah ve Virginia’da da birinci sırada yer aldı.

Ezici zafere rağmen bazı Cumhuriyetçi ön seçmenler arasında, dört suçlamayla karşı karşıya olan Trump’a karşı hoşnutsuzluğun devam ettiğine dair işaretler vardı.

Virginia’daki Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 40’ı ve Kuzey Carolina’daki seçmenlerin yüzde 32’si Trump’ın başkan olmaya uygun olmadığını söyledi.

Eski başkanın Cumhuriyetçilerin adaylığının matematiksel olarak kesinleşmesi için gelecek haftaya kadar beklemesi gerekecek.

Biden’a ‘Gazze protestosu’

ABD Başkanı Joe Biden, ön seçimlerde Amerikan Samoası dışındaki tüm eyaletleri kazandı.

REKLAM

Biden’ın kazandığı eyaletler arasında Alabama, Arkansas, California, Colorado, Iowa, Massachusetts, Maine, Minnesota, Kuzey Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont ve Virginia yer alıyor.

Geçen hafta Michigan’da yapılan ön seçimlerde, Gazze savaşına karşı düzenlenen organize protestonun bir parçası olarak 100.000’den fazla seçmen görevdeki cumhurbaşkanı yerine “aday olmayanlar” için oy kullandı.

Benzer şekilde Salı günü Minnesota’da “kararsızlar” oyların neredeyse %20’sini aldı; Bu oran eyaletin en büyük şehri Minneapolis’in çevresindeki yerlerde aşıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking