Cumartesi, Temmuz 27

AB yanlısı Donald Tusk Polonya’nın yeni başbakanı olarak yemin etti

Donald Tusk’un hükümeti Polonya’da yemin etti. Eski Avrupa Konseyi Başkanı Tusk’ın Avrupa Birliği ile daha sorunsuz ilişkiler kuracağı iddia ediliyor.

REKLAM

Polonya’nın seçilen Başbakanı Donald Tusk, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın huzurunda görev yemini etti.

Sekiz yıllık milliyetçi yönetimin ardından iktidara gelen Tusk hükümetinin ülkede büyük değişimlere yol açması bekleniyor.

Hukuk ve Adalet (PiS) partisinin liderliğindeki önceki hükümet sırasında, Varşova ile Brüksel arasında yıllarca süren anlaşmazlıklar vardı.

Eski Avrupa Konseyi Başkanı Tusk’ın Avrupa Birliği ile daha sorunsuz ilişkiler kuracağı iddia ediliyor.

Tusk, Parlamentoda yaptığı konuşmada, hukukun üstünlüğüne ilişkin endişeler nedeniyle AB tarafından dondurulan milyarlarca avroyu Polonya’ya garanti etme sözü verdi.

Ancak eleştirmenler, PiS müttefiki cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın yasalar üzerinde veto yetkisine sahip olması nedeniyle yeni görev süresinin kolay olmayacağını söylüyor.

Tusk, “Farklı yollarımız ve deneyimlerimiz olsa da umarım ortak hedeflerimiz olur. Polonya’ya hizmet etmemiz gerektiğinden kimsenin şüphesi olmasın.” dedi. Dedi.

Polonya Anayasa Mahkemesi, Polonya’nın AB fonlarına erişim için çıkarması gereken yargı reformu yasasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Scholz’dan Tusk’a destek mesajı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Tusk’ın yemin etmesini Varşova ile Avrupa Birliği arasındaki yakın ilişkiler açısından olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

Scholz, X hakkındaki Almanca ve Lehçe paylaşımında, “Donald Tusk, Polonya’yı ait olduğu AB’nin kalbine geri getirmek istiyor. AB ve Almanya-Polonya ilişkilerinde yan yana ilerleme kaydetmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” dedi. O yazdı:

Perşembe ve Cuma günü AB zirvesi için Brüksel’de olacak olan Tusk’ın, Polonya’ya yönelik finansmanın önündeki engelleri kaldırmaya çalışması bekleniyor.

Ukrayna’nın bloğa katılma hedefini destekleyeceğini söyleyen Tusk, Polonya’nın Kiev’i desteklemeye devam etmek için çalışacağını söyledi.

Seçimlerde ne oldu?

Polonya’da 15 Ekim’de yapılan seçim sonuçlarına göre iktidardaki Hukuk ve Adalet (PIS) partisi yüzde 35,38 oy alarak birinci oldu.

PIS’i yüzde 30,70 ile Tusk liderliğindeki ana muhalefet bloğu Sivil Koalisyon ve yüzde 14,4 ile Üçüncü Yol İttifakı takip etti. Yeni Sol Parti yüzde 8,61 oy alırken, aşırı sağ Konfederasyon Partisi yüzde 7,16 oy aldı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki’nin hükümetinin parlamentoda güvenoyu kaybetmesinin ardından yapılan oylamada Donald Tusk başbakan seçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking