Cumartesi, Eylül 21

AB, Sırbistan’daki huzursuzluğa rağmen lityum anlaşmasına “tamamen bağlı”

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Avrupa Komisyonu, haftalardır süren protestolara rağmen Sırbistan ile hammadde konusunda stratejik ortaklığa bağlılığını sürdürüyor.

REKLAM

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in lityum madenine yönelik protestoların arkasında Batılı güçlerin olduğu yönündeki iddialarına ilişkin endişelere rağmen, Komisyon Sırbistan ile hammadde konusunda stratejik ortaklığı sürdürmeyi amaçlıyor. Avrupa Komisyonu’nun iç pazar sorunlarına odaklanan sözcüsü Johanna Bernsel, Salı günü söyledi. Kararlı olduğunu söyledi.

Komisyon Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ve Almanya Şansölyesi Olaf Schulz, Sırbistan’ın Anglo-Avustralya madencilik şirketi Rio Tinto’ya ülkenin batısında bir lityum madeni geliştirmesi için yeşil ışık yakmasından birkaç gün sonra, geçen ay Belgrad’da bir mutabakat zaptı imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) yöneticisi Salı günü yaptığı açıklamada, Brüksel’in elektrikli otomobil aküleri konusunda Çin’e bağımlılığını azaltmak ve otomobil için gerekli temel hammaddelere erişim sağlamak amacıyla imzaladığı bir düzineden fazla anlaşmanın sonuncusu olan ortaklığa “tamamen bağlı” olduğunu söyledi. Avrupa. Devam eden enerji geçişi. “Duruma bağlıdır.

Komisyonun ticaret sözcüsü Bernsel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in, düşük maliyetli hammaddelere erişimin sağlanmasının, ikinci döneminin en önemli siyasi gündemi olan temiz sanayi anlaşmasının ana hedeflerinden biri olacağını söylemesinin ardından bugün gazetecilere bunu söyledi. Dönem “İmzalanan mutabakat zaptı’nın önemini ölçebileceğimizi düşünmüyorum” dedi.

Bernsel, “Söyleyebileceğim şey, hem ortaklığa hem de çevre standartlarına tamamen bağlı kaldığımız, çevre standartlarının AB hukukuyla uyumlu olması gerektiğidir” dedi.

Öte yandan, anlaşmanın imzalandığı 18 Temmuz’dan bu yana AB liderlerinin kullandığı bu söylem, Rio Tinto’nun, Rio Tinto’nun 100 kilometre batısındaki Jadar vadisinde Avrupa’nın en büyük lityum madenini açma planlarına karşı çıkanlar açısından pek de hoş karşılanmadı. Sırp sınırı. başkent.

Sırpların projeden çok az fayda sağlayacağından korkan çevreciler ve muhaliflerin protestoları, on binlerce insanın başkentte yürüdüğü ve daha küçük grupların başkente giden tren hatlarını bloke ettiği 10 Ağustos’ta doruğa ulaştı.

Başkan Vucic, hükümetine karşı “melez bir savaş” yürüttüğünü söylediği ismi açıklanmayan Batılı güçlere saldırırken, düzinelerce tutuklama bildirildi ve protesto organizatörleri “koordineli polis eylemi” ve “gözetim” olarak tanımladıkları şeylerden şikayetçi oldu.

Vucic, Rus istihbaratının kendisini, adı açıklanmayan hükümetlerin onu iktidardan uzaklaştırmak için “kitlesel huzursuzluk ve darbeyi” kışkırtmaya çalıştığı konusunda uyardığını söyledi ve Sırbistan cumhurbaşkanının Şubat ayında bir televizyon programında yaptığı suçlamaları yineledi.

Avrupa Komisyonu bu iddiaları reddetti. Dışişleri sözcüsü Peter Stano, “Avrupa Birliği, dış müdahaleyle ilgili yasa dışı veya gayri meşru faaliyetlere karıştığı yönündeki suçlamaları kategorik olarak reddediyor” dedi.

AB liderleri, Rusya’nın tarihi müttefiki olan ve Mayıs ayında Çin lideri Xi Jinping’e ev sahipliği yapan Sırbistan’daki gelişmeleri yakından izliyor. Vucic, temmuz ayında İngiltere’de düzenlenen zirve sırasında tanıştığı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu ayın sonlarında bir ziyaret beklediğini söyledi.

Toplantıya ilişkin açıklamasında Macron, Sırbistan’ın AB’ye entegrasyonuna “tam destek” verdiğini, Belgrad’ın etnik Arnavut çoğunluğa sahip olduğu Belgrad ve Kosova’nın ise henüz bağımsızlıklarını tanımadığını ve AB tarafından eleştirildiğini söyledi. bölünmüş Mitrovica kentinde bir köprü açılması projesi için iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinin öneminin altını çizdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Macron’un ziyaretinin onaylanması taleplerine yanıt vermedi. Aynı şekilde Avrupa Komisyonu da Başkan von der Leyen’in önümüzdeki haftalarda Belgrad’a bir ziyaret planlayıp planlamadığını doğrulamadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş