AA
Oluşturulma tarihi: 12 Aralık 2024 11:13
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 yılında şirket kurulumlarına ilişkin ödemelerin elektronik ortamda yapılmasını sağlayarak süreçleri tamamen elektronik ortama taşıyacaklarını belirterek, şöyle konuştu: “Böylece girişimcilerimize evlerinden veya ofislerinden şirket kurma imkanı sunacağız. Ticaret sicil memurluğuna veya başka bir kuruma gitmeye gerek kalmadan elektronik veya mobil imza ile.” dedi.
Bakan Bolat, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, tüccarların işlerini kolaylaştırmak amacıyla Merkezi Kayıt Sistemine (MERSİS) yönelik çeşitli düzenleme ve bazı uygulamaların yeni yılda yürürlüğe gireceğini belirtti.
MERSİS üzerinden şirket kuruluş işlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüğünü belirten Bolat, şöyle konuştu: “Şirket kuruluşlarına ilişkin ticaret ve sanayi odalarına yapılacak ödemelerin 2025 yılında elektronik ortamda yapılmasını sağlayacağız ve bu süreçleri tamamen elektronik desteğe aktaracağız. Bu sayede girişimcilerimiz elektronik şirket kurabilecek veya “Mobil imza ile evden veya ofisten şirket kurma imkanı sunacağız”.
“MERSİS Mobil” uygulaması üzerinden şirket kurma talepleri, şirket bilgisi talepleri ve kısıtlamalar gibi işlemlerin gerçekleştirilebildiğini hatırlatan Bolat, yeni yılda bu işlemlere ek olarak şirket bilgilerinde değişiklik taleplerinin de olabileceğini söyledi. Mobil uygulama üzerinden de başvuru yapılabilecek.
“9 AYDA VERGİ GELİRLERİNİN YÜZDE 23,7'Sİ GÜMRÜKTEN TAHSİLAT EDİLDİ”
Gümrük hizmetlerine hızlı ve kolay erişimin sağlanması amacıyla yürütülen çalışmaları aktaran Bolat, bu yılın 10 ayında gümrüklerin 2,5 milyon ithalat, 4,1 milyon ihracat beyannamesi hazırladığını söyledi.
Bolat, aynı dönemde yaklaşık 10,3 milyon araç, 7 milyon konteyner ve 152 milyon yolcunun işlem gördüğünü belirterek, bu yılın 9 ayında Türkiye'nin vergi gelirinin yüzde 23,7'sinin gümrüklerden tahsil edildiğini vurguladı.
Bu çalışmaların amacının dış ticaretin akışını basit, şeffaf, dijital ve basitleştirilmiş yeni nesil gümrük uygulamalarıyla koordine etmek olduğunu vurgulayan Bolat, şöyle konuştu: “Sınır ötesi ihracatın sağlanmasına yönelik geliştirdiğimiz projeye ek olarak Basitleştirilmiş gümrük beyannamesi, Liman Tek Pencere ile mal-eşya ticaretinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceğini, “Konteyner ve Liman Takibi, Tek Pencere, Serbest Bölge Bilgileri gibi uygulamalarla işlemlerin dijital ortamda tamamlanmasına katkı sağladık, Zorunlu Kayıt ve Takip sistemleri ve kağıtsız gümrük projesi.” dedi.
“YETKİLİ OPERATÖR UYGULAMASI GENİŞLETİLECEK”
Bakan Bolat, güvenilirliği kamuoyunca kanıtlanmış firmalara gümrük mevzuatı açısından çeşitli kolaylıklar ve ayrıcalıklar sunan ve bu firmaların gümrük işlemlerini yapabilmelerine olanak sağlayan “Yetkili Yükümlü Yüklenici Belgesi” başvurusunu başarıyla ilerlettiğini belirtti. hızlıca.
Bu statüden yararlanan firma sayısını 750'ye çıkardıklarını söyleyen Bolat, “İhracata Yönelik Yetkili Taşıma Organizatörü”, “İhracatta Yerinde Gümrükleme”, “Yetkili Alıcı” ve “Yerinde Gümrükleme” gibi uygulamaları da ekledi. Nakliye Nakliyecisi”. “. Firmaların gümrük idaresine bile uğramadan işlemlerini kendi tesislerinde gerçekleştirmelerine olanak sağlayan İthalatta Gümrükleme uygulamasına devam ettiklerini söyledi.
Bolat, gümrük işlemlerini hızlandıran yetkili vergi mükellefi uygulamasının özel sektör ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde daha da yaygınlaştırılması için çalıştıklarını söyledi.
“Pilot uygulamaya başladık”
Avrupa ülkeleri dahil 36 ülke ile uçtan uca entegrasyon sağlayan, ihraç mallarının kolay ve hızlı taşınmasını sağlayan ortak transit sisteminin bu yılın kasım ayından itibaren güncellenerek devreye alındığını hatırlatan Bolat, şöyle konuştu:
“Önümüzdeki dönemde BİLGE gümrük platformu ile elektronik gümrük uygulamalarımızı tek platform altında birleştirip işlemlerin tamamen kağıtsız ortamda hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacağız. Ayrıca taranan evraklar yenilikçi teknolojiler kullanılarak veriye dönüştürülecek. Bu kapsamda, ithalat işlemlerinde kontrollerin sistem tarafından yapılmasına olanak sağlayan Kağıtsız Gümrük projesinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ankara Esenboğa Gümrük İdaresi, “Ankara Garı, Aksaray, Kayseri, Kayseri Serbest Bölge ve Konya gümrük istikametlerinde pilot uygulamaya başladık. Havayolu işlemlerini dijitalleştirme projemizi de hızla sürdürüyoruz. Bu doğrultuda havayolu gümrük beyannamesi sistemine yönelik pilot uygulamayı başlattık.”