Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dünyada rutinlerin değiştiği, alışkanlıkların terk edildiği bir dönemde olduğumuzu belirterek, şunları söyledi: “Bu yeni dönemde, teknolojinin üretiminde ve geliştirilmesinde; Yapamam diyenlere rağmen yapamıyor, artık çocuklarının becerisine, bilgeliğine, alın terine güvenerek adımlar atan bir Türkiye var. Bölgesinde gücü olan, dünyada söz sahibi olan, olup bitenlere seyirci kalmayan güçlü bir Türkiye var. Artık Afrika’dan Ortadoğu’ya, Avrupa’dan uzak Asya’ya köprüler kuran, yeni işbirlikleri geliştiren devrimci bir Türkiye var. Türkiye yetenekli, genç ve üretken insan sermayesi, benzersiz ticari bağları ve lojistik imkanlarıyla yatırımcıların gözdesi.” dedi.
Bakan Kacır, Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen İnovaTİM Türk Girişimciler ve İnovasyon Yarışması’nın ödül törenine katıldı. Kacır, inovasyon kültürünün yönünü belirleyen ve inovasyon dünyasına farklı bakış açılarının geliştirilmesine olanak sağlayan Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinin düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik etti. Kacır, Türkiye Girişimciler Yarışması ile Anadolu’nun dört bir yanından başarılı girişimcilerin, ülkemizin kalkınması için verdikleri emek ve zihinsel emeğin karşılığını aldıklarını söyledi. Teknolojik dönüşüm rüzgarlarının tarihte hiç olmadığı kadar hızlı ve kuvvetli estiği bir dönemde olduğumuzu hatırlatan Kacır, konuşmasında şunları kaydetti:
ZORLUK
Teknoloji odaklı ürün ve hizmet sunma yeteneğinin sürdürülebilir başarıyı ve rekabet avantajını belirlediği bu yeni dönemde, inovasyona, dijitalleşmeye ve araştırma-geliştirmeye yatırım yapmak iş dünyası için artık bir tercih değil zorunluluk haline geldi. Gelişen bu çerçevede, Türkiye’yi yenilikçi teknolojilerin sadece müşterisi ve pazarı olarak gören yaklaşımı asla kabul etmiyoruz. Türk Yüzyılında ülkemizin her alanında yazacağımız yeni başarı öykülerinin baş aktörünün teknolojik girişimcilik olduğuna inanıyoruz. Genç ve dinamik nüfusumuz, küresel üretim zincirindeki rolümüz; Bu, Türkiye’nin teknolojik girişimcilik fırsat pencerelerinin bir göstergesidir.
TEKNOLOJİK GİRİŞİMCİLİK
208 üniversitemizde ve araştırma altyapılarımızda yüzbinlerce araştırmacının geliştirdiği bilgiyi ekonomik değere dönüştürecek olan teknolojik girişimciliktir. Bu bilgi birikimiyle, Türkiye’yi tekno girişimcilik devleri arasına sokmayı hedefleyen çok boyutlu politikalar ve girişimcilik ekosistemimizin ihtiyaçlarına cevap veren düzenlemelerle, ülkemizde yeni teknoloji girişimlerinin gelişmesini ve yaygınlaşmasını sağlamaya kararlıyız.
VİZYON PROJELER
Girişimcilik ekosistemimizi getirdiğimiz seviye ve 22 yılda adım adım oluşturduğumuz etkin ve bütünsel Ar-Ge teşvik mekanizması, yüksek teknoloji ve katma değerli üretim konusunda atacağımız yeni hamleler için bize cesaret veriyor. Teknopark sayımızı 2’den 104’e çıkardık. Teknoparklarımızı 100.000 araştırma-geliştirme ve tasarım çalışanımızın çalıştığı, 10.800 teknoloji girişimine ev sahipliği yapan, “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyon projelerinin hayata geçirildiği merkezlere dönüştürdük. Yapay zekadan siber güvenliğe, finansal teknolojilerden yeşil teknolojilere kadar birçok alanda.
GİRİŞİM FABRİKASI
class = “medyanet-inline-adv”>
Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizin sayısı 1.600’ü aştı. Ülkemizde tohum ve tohum öncesi girişimlerin en büyük destekçisi olan TÜBİTAK Bigg programı ile 2.379 teknoloji girişiminin oluşmasına öncülük ettik. TEKMER’lerimiz, 100’ün üzerinde kuluçka merkezimiz ve hızlandırma programlarımızla yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşmesini hızlandırıyoruz. 2018 yılından bu yana düzenlediğimiz TEKNOFEST’lerle milyonlarca genci ülkemizin teknolojik gelişim yoluna dahil ettik. Tam anlamıyla bir startup fabrikasına dönüşen TEKNOFEST’lerden her yıl binlerce startup doğuyor.
GARAJ MODELİ
Toplumun her kesiminden yetenekleri keşfedip onlara girişimcilik yolculuklarına başlama fırsatı sunduğumuz garaj modelimiz ile Türkiye, tekno girişimcilikte altın çağını yaşıyor. Bu yılın ilk üç çeyreğinde tohum öncesi yatırım sayısında Avrupa’da birinci olduk. Türkiye 2019 yılına kadar henüz tek boynuzlu atı olmayan bir ülkeydi. Bugün milyarlarca doları aşan değeri olan 7 tek boynuzlu atımız ya da 7 Turcorn’umuz var ve bunların 6’sı bakanlık desteğimizden yararlanıyor.
DOĞRU ADRES
Teknolojik girişimciliği başlatmak ve yaygınlaştırmak için artık doğru adres Türkiye’dir. Bu ivmeyi kaybetmeyeceğiz ve Turcorn 100, Terminal İstanbul, Türkiye Tech Visa gibi birçok yeni girişimci dostu uygulamayla daha da artıracağız. Hedefimiz 2030 yılına kadar bu topraklardan 100 Turcorni’nin çıkması ve 100 bin teknolojik girişimin ülkemizde yeşermesi.
TEMEL UNSUR
class = “medyanet-inline-adv”>
Teknolojik gelişme kapasitesinin güçlendirilmesinin sadece bir kalkınma meselesi değil, aynı zamanda ülkelerin siyasi ve askeri bağımsızlığının da vazgeçilmez bir unsuru olduğunu yıllar önce acı tecrübelerle deneyimlemiş bir ülkeyiz. Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeler dünyaya teknolojik bağımsızlığın canlılığını hatırlattı.
FLARO
Ülkemiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, “Dijitalleşen dünyada pazar değil, yüksek teknoloji ve katma değer üreten Türkiye”yi inşa etme yolunda son yıllarda çok önemli sonuçlar elde etti. Milli Teknoloji Hamlemizin ateşini yakan savunma sanayimizin milli ve özgün ürünleri, bugün savaş paradigmalarını değiştiren, jeopolitik dengeleri belirleyen unsurlar haline geldi.
FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜN
Artık hayati ve stratejik savunma teknolojilerine erişmeyi bekleyen bir Türkiye yok. Tam tersine, nitelikli insan kaynağı, uluslararası kalitede üretim, Ar-Ge ve proje yönetimi kabiliyetleriyle, kendisine uygulanan açık veya gizli ambargoları, yeni yerli ürün, sistem ve alt sistemler geliştirme fırsatına dönüştüren bir Türkiye var. Teknolojideki paradigma değişimlerinin teknoloji yarışında geride kalan ülkeler için bir tehdit değil, küresel ölçekte iddialı olma fırsatı olduğunu düşünen bir Türkiye var.
Türkiye’nin Arabası
Bu vizyona dayalı sanayi politikamızı sivil alanlara da taşıyarak 60 yıl önceki milli ve milli otomotiv rüyasını Türk Togg otomobiliyle gerçekleştirdik. 5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, pillerden çip teknolojilerine, güneş panellerinden rüzgar türbinlerine, biyoteknolojik ilaçlardan yeni uydu teknolojileri üretimine kadar birçok alanda büyük atılımlar yapmak ve yeni öncü teknoloji girişimlerini hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. yüksek hızlı trenler.
DESTEK MEKANİZMALARI
class = “medyanet-inline-adv”>
Yatırım Taahhüt Avans Kredisi (YTAK) programıyla; Ekonomimizin büyümesine destek olacak teknoloji ve stratejik yatırımların yapılabilmesi için uzun vadeli, uygun fiyatlı finansmana erişim imkanı sağladık. Teknoloji odaklı Endüstriyel Geçiş Programı ile araştırma geliştirmeden seri üretime kadar yüksek teknoloji yatırımları için uçtan uca bütünsel bir destek mekanizması kurduk.
YATIRIM ODAĞI
Ülkemize yönelik yatırım iştahının arttığı bir dönemde, Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımının merkezi haline getirecek, tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı olan HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı duyurduk. Yerli ve yabancı yatırımcıların bugüne kadar programa gösterdiği ilgi; Bu durum yatırımcılar için güvenli liman olan ülkemizin önümüzdeki dönemde küresel yüksek teknoloji yatırımlarının odak noktası olacağını gösteriyor.
GÜÇLÜ ETKİLİ: Dünyada rutinlerin değiştiği, alışkanlıkların terk edildiği bir dönemdeyiz. Bu yeni dönemde teknolojinin üretiminde ve geliştirilmesinde; Yapamam diyenlere rağmen yapamıyor, artık çocuklarının becerisine, bilgeliğine, alın terine güvenerek adımlar atan bir Türkiye var. Bölgesinde gücü olan, dünyada söz sahibi olan, olup bitenlere seyirci kalmayan güçlü bir Türkiye var. Artık Afrika’dan Ortadoğu’ya, Avrupa’dan uzak Asya’ya köprüler kuran, yeni işbirlikleri geliştiren devrimci bir Türkiye var. Türkiye yetenekli, genç ve üretken insan kaynağı, benzersiz ticari bağları ve lojistik imkanlarıyla yatırımcıların gözdesi.